Nieuws

Bijleenregeling maakt huis kopen met overwaarde voordeliger

De overwaarde van je woning gebruiken voor een nieuwe auto? Let op dat je dan misschien geen hypotheekrenteaftrek over je gehele hypotheek krijgt. Dat komt door de bijleenregeling.

donderdag 2 januari 2020
Bijleenregeling maakt huis kopen met overwaarde voordeliger

Verkoop je jouw huis en koop je een andere? Een eventuele overwaarde kan je goed gebruiken bij de switch. In dat geval krijg je te maken met de bijleenregeling. Deze regeling heeft invloed op het bedrag waarover je hypotheekrente mag aftrekken. Ter verduidelijking zetten we enkele voorbeelden voor je op een rij. 

De bijleenregeling maakt het aantrekkelijker om de eigenwoningreserve (overwaarde) van de verkochte woning te gebruiken voor het financieren van een nieuwe. Gebruik je de overwaarde niet voor de financiering, dan mag je over dat bedrag geen hypotheekrente aftrekken.

Voorbeeld bijleenregeling hypotheken

Wout heeft een overwaarde van €40.000. Hij koopt een nieuwe woning voor €240.000. Gebruikt hij de overwaarde voor zijn nieuwe hypotheek, dan heeft hij een hypotheekschuld van €200.000. Over dit hele bedrag mag hij hypotheekrente aftrekken. Stel hij koopt van de overwaarde een nieuwe auto en leent voor het huis de volledige €240.000. In die situatie geldt slechts aftrek over de €200.000 en niet over de overwaarde.

Uit de voorgaande voorbeelden blijkt dat Wout in beide gevallen over hetzelfde bedrag hypotheekrente mag aftrekken. Toch is het gebruik van overwaarde zinvol. Wout hoeft namelijk minder te lenen bij de bank, waardoor hij een lager bedrag aan hypotheekrente betaalt. Goed voor de maandlasten. Als Wout besluit om de €40.000 toch te lenen bij de bank, liggen de netto rentelasten over dat deel bovendien hoger omdat aftrek niet mogelijk is.

Eigenwoningreserve vast voor 3 jaar

Het eigenwoningreserve vervalt na drie jaar. Wanneer je vaker verhuisd bent, kan het zijn dat het eigenwoningreserve uit verschillende delen is opgebouwd. In dat geval geldt dat elk afzonderlijk deel na drie jaar vervalt. Hieronder vind je een voorbeeld ter verduidelijking:

  • Ruud verkoopt op 1 juli 2010 zijn woning. Vanaf dan heeft hij een woningreserve van €20.000. Op 1 juli 2010 koopt hij een nieuwe woning, maar hij gebruikt de overwaarde niet voor financiering van zijn woning.
  • Op 1 juli 2013 verkoopt Ruud zijn woning weer. De overwaarde van dit huis is €30.000. Hij heeft nu een eigenwoningreserve van €20.000 + €30.000 = €50.000. Na verkoop van de woning huurt Ruud voor enige tijd een woning. Op 1 oktober 2013 koopt Ruud een andere woning.
  • De eigenwoningreserve van zijn eerste huis (€20.000) komt na drie jaar te vervallen. Zijn woning reserve is nu dus €30.000. Ruud besluit de helft van zijn reserve in de financiering van de nieuwe woning te stoppen. Tot 1 juli 2016 blijft hij dus een eigenwoningreserve €15.000 houden.


Eigenwoningreserve wel of niet gebruiken?

Kort door de bocht kun je stellen dat je de overwaarde beter kunt inzetten dan hetzelfde bedrag bij de bank lenen. Het verlaagt je maandelijkse woonlasten en je kunt over je gehele hypotheek rente aftrekken. Toch kan het in sommige situaties nodig zijn om het eigenwoningreserve niet te gebruiken voor je hypotheek. Bijvoorbeeld wanneer je dringend een nieuwe auto nodig hebt of eindelijk die wereldreis wilt maken.

Jouw persoonlijke situatie kan invloed hebben op het gebruik van de bijleenregeling. Bijvoorbeeld wanneer je samen gaat wonen en er sprake is van een eigenwoningreserve die in de afgelopen drie jaar is ontstaan. Ook in andere situaties doe je er goed aan om uit te zoeken wat de gevolgen van de bijleenregeling zijn. 

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie