Nieuws

ABN schrapt spaarrente. Volgen Rabobank en ING?

Vanaf april ontvangen spaarders bij ABN Amro geen spaarrente meer. Voor vermogenden gaat sparen zelfs geld kosten. Hoe groot is de kans dat de andere grootbanken volgen? Groot...

dinsdag 14 januari 2020
ABN schrapt spaarrente. Volgen Rabobank en ING?

De kogel is door de kerk bij ABN Amro. Vanaf april ontvangen spaarders bij de bank geen rente meer over hun spaarsaldo. Vermogende klanten met meer dan 2,5 miljoen euro krijgen zelfs een negatieve rente van 0,5 procent voor de kiezen. Rabobank en ING houden de troefkaarten nog tegen de borst. De kans is groot dat ze vroeg of laat de rente ook verlagen naar het nulpunt.

ABN Amro is de eerste bank uit de top-3 die geen rente meer gaat verstrekken. Hiermee is het overigens niet de eerste bank. De kleinere Triodos bank maakte de stap al in april 2017.

Negatieve rente alleen voor grote spaarders

Het merendeel van de spaarders bij ABN hoeft geen negatieve rente te betalen. Circa 95 procent van de spaarders heeft niet meer dan €100.000 op de rekening staan. De bank beloofde eerder dat dit de grens is voor een negatieve spaarrente. De huidige 2,5 miljoen euro ligt nog ver boven deze grens, wat voor de bank ruimte biedt om het limiet te verlagen in de toekomst.

Gaan ook Rabobank en ING over op 0 procent?

Zelf doen ze daar op dit moment geen uitspraken over. De terughoudendheid is begrijpelijk, banken gaan zo voorzichtig mogelijk te werk. Een negatieve spaarrente is nog nooit eerder voorgekomen en ook het schrappen van de rente is een unicum. Hoe spaarders hierop reageren is niet bekend, wat banken nerveus maakt. Ondanks de terughoudendheid wijst de historie echter uit dat de grote banken elkaar tot op de procentpunt volgen. We durven de stelling wel aan dat het wachten is tot alle grote banken geen spaarrente meer bieden.

Garantie tot de deur

Het is de vraag hoe duurzaam de ‘belofte’ is om relatief kleine spaarders nooit te confronteren met een negatieve rente. Op dit moment zal geen bank willen toegeven dat het een realistisch scenario is. Dat kan in de toekomst veranderen, bijvoorbeeld omdat acties van centrale banken daar aanleiding toe geven. Ook het verbieden van negatieve rente is voorlopig niet aan orde. Minister Hoekstra van Financiën ziet daar niets in. Kortom, de boodschap om spaarders tot een ton te ontzien is geruststellend maar garanties tot de deur.

Wat te doen als klant?

Je spaargeld direct van de bank halen is niet verstandig. Met spaargeld onder je matras loop je meer risico dan op de bankrekening. Bovendien is de stap van 0.01 naar 0 procent verwaarloosbaar. Zelfs bij €50.000 aan spaargeld ga je er per jaar slechts €5 op achteruit. Dat neemt niet weg dat er voldoende alternatieven zijn. NIBC Direct biedt 0.20 procent, op dit moment de hoogste spaarrente bij banken die onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel vallen.

Naast sparen is het openen van een beleggingsrekening een mogelijkheid. Heb je verder al eens overwogen om extra af te lossen op je hypotheek? Of deze over te sluiten? Het voordeel is dat je hier nog lang profijt van kunt hebben in de vorm van lagere rentelasten.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie