Nieuws

Voor 2020 fiscaal vriendelijk schenken aan je kinderen?

Ooit gehoord van schenken met warme hand? Deze manier van schenken levert fiscaal voordeel op en zorgt voor minder belastingdruk. Voordelig als je nog tijdens je leven wilt geven.

maandag 9 december 2019
Voor 2020 fiscaal vriendelijk schenken aan je kinderen?

Schenken tijdens je leven kan grote fiscale voordelen opleveren. Laat je een erfenis na, dan staat de Belastingdienst namelijk in de rij om een deel te incasseren. Je kunt deze belastingaanslag voor zijn door gebruik te maken van vrijstellingen. Waar de kinderen het geld voor gebruiken bepaalt hoeveel je fiscaal vriendelijk kunt schenken.

De belasting op een erfenis aan kinderen kan flink in de papieren lopen. Tot een bedrag van €124.726 bedraagt de schenkbelasting 10 procent. Is de erfenis groter? Over het merendeel betalen de kinderen 20 procent.

Hoeveel mag ik mijn kind belastingvrij schenken?

De Belastingdienst maakt onderscheid in schenkingen die je ieder jaar mag doen en eenmalige giften. Voor de hoogte van de vrijstelling is de relatie met de ontvanger van belang. We kijken nu naar de mogelijkheden voor kinderen, waar ook pleeg- en stiefkinderen onder vallen. De jaarlijkse vrijstelling bedraagt € 5.428 in 2019, eenmalige vrijstellingen zijn:

 • Schenking van € 26.040 die je kind vrij mag besteden
  Je zoon of dochter mag zelf weten waar het geld aan uitgegeven wordt. Op de spaarrekening zetten is ook een optie.

 • Schenking van € 102.010 voor het huis van je kind, deze schenking mag je over maximaal drie jaar verdelen. Let op de volgende voorwaarden:
  - Het is de eerste verhoogde vrijstelling waar je kind gebruik van maakt
  - Het geld wordt daadwerkelijk gebruikt voor het kopen of verbouwen van de woning. Het aflossen van de hypotheekschuld mag ook.
  - Het geld moet uiterlijk in 2021 worden gebruikt voor de eigen woning en hiervan dient schriftelijk bewijs te zijn.
  - Bij het vastleggen van de schenking mag je geen voorwaarden vastleggen, zoals een rentebetaling of andere tegenprestatie.

 • Schenking van € 54.246 voor een dure studie van je kind. Let op de volgende voorwaarden:
  - Het is de eerste verhoogde vrijstelling waar je kind gebruik van maakt
  - De studie of opleiding kost minstens € 20.000 per jaar, exclusief levensonderhoud
  - De schenking is vastgelegd bij de notaris


Voorwaarde bij alle eenmalige schenkingen is dat je kind of zijn of haar partner tussen de 18 en 40 jaar is op het moment van schenken. Verder dient je kind na achteraf aangifte schenkbelasting te doen, zodat de Belastingdienst op de hoogte is van het gulle gebaar.

Schenken op papier

Het kan voorkomen dat het geld niet beschikbaar is om direct te schenken. Bijvoorbeeld omdat jouw vermogen in het huis of kapitaalverzekering zit. In die situatie ‘op papier schenken’. Dit kan je zien als een uitgestelde schenking die pas na je overlijden door de erfgenamen geïnd kan worden. In principe heb je een schuld bij je kind, waar je jaarlijks een wettelijke rente over moet betalen. Gelukkig gaat die rente alvast naar je kind in plaats van de overheidskas. Meer over schenken op papier lees je op deze pagina bij de Belastingdienst.

Bijtijds nadenken over schenken kan lonen. Zeker als je van plan bent om op termijn een huis of andere waardevolle bezittingen aan je kinderen na te laten. Ook de jaarlijkse vrijstelling biedt ruimte om te schenken zonder afdracht aan de Belastingdienst.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie