Nieuws

Verkoper blijft de baas op woningmarkt

Koopwoningen werden in de afgelopen maand duurder. Klein lichtpuntje is een stijging van het aantal verkopen op maandbasis. Dat een zwaluw nog geen zomer maakt gaat hier echter zeker op.

vrijdag 20 december 2019
Verkoper blijft de baas op woningmarkt

Bestaande koopwoningen waren in november 5,8 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Alhoewel de prijzen oplopen is de prijsstijging lager dan in oktober. Het aanbod aan koopwoningen blijft laag en verkopers blijven de baas. De woningschaarste heeft weerslag op het aantal verkochte woningen. De afgelopen maand is een lichtpuntje maar toe nu toe zijn er in heel 2019 minder huizen van eigenaar gewisseld dan in de eerste elf maanden van vorig jaar.

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en werd in juni 2013 een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In november 2019 werd het hoogste punt ooit bereikt. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in november bijna 42 procent hoger. De gemiddelde koopprijs vorige maand lag op €312.866.

Aantal woningverkopen stagneert

Het Kadaster registreerde in november 18.346 woningverkopen. Dat is iets meer dan een jaar eerder. Het jaar is nog niet om en het aantal verkopen over december is uiteraard nog niet bekend. Te verwachten valt dat het totale aantal ligt lager uitvalt dan vorig jaar. Ten opzichte van 2017 is het verschil groter. In dat jaar zijn 241.860 woningen verkocht, voor dit jaar is 215.475 meer realistisch.

Aantal verkopen afgelopen vijf jaar
2015 - 178.293
2016 - 214.793
2017 - 241.860
2018 - 218.491
2019 - 215.475

Beperkt aanbod koopwoningen

De opgelopen huizenprijs zorgt voor minder doorstroom op de woningmarkt. Veel mensen stellen verhuisplannen uit en blijven waar ze zitten. Daarnaast is het voor starters steeds lastiger om zonder hulp de koop financieel rond te krijgen. Het gevolg van de stagnerende doorstroom is een afname van het aanbod koopwoningen. Op Funda staan op dit moment 92.540 woningen te koop. Dit staat in schril contrast met de recordstand uit 2011, toen je de keus had uit meer dan 240.000 woningen. Duidelijk dat in deze markt de verkoper de macht in handen heeft bij de onderhandelingen.

Effect lage hypotheekrente

Door de gekelderde hypotheekrente kun je meer lenen met hetzelfde inkomen. Een hypotheek met een rentevaste termijn van 20 jaar kun je al afsluiten tegen 1,50 procent. Op een woningprijs van €300.000 bedragen de netto maandlasten €375. Wanneer de rente zou stijgen, nemen de kosten toe en gaat het maximale hypotheekbedrag omlaag. Zolang de rente op dit niveau blijft, kunnen kopers het zich veroorloven de hoofdprijs voor een huis te betalen. Starters hebben de pech dat ze hier minder van kunnen profiteren. Naast het financieren van de kosten koper is het probleem dat ze de hoge vraagprijs niet kunnen opbrengen omdat hun inkomen nog op startersniveau ligt.

Zolang nieuwbouw achterblijft en de rente niet stijgt, valt geen grote beweging op de woningmarkt te verwachten. Als koper blijf je voorlopig de onderliggende partij.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie