Nieuws

Spaarrente ING omlaag. Waar krijg je de hoogste rente?

De spaarrente bij zowel ING als Rabobank en ABN Amro bedraagt na 19 december 0.01 procent. Hiermee komt het nulpunt angstwekkend in zicht. Deze banken bieden een fors hogere rente...

woensdag 18 december 2019
Spaarrente ING omlaag. Waar krijg je de hoogste rente?

Per 19 december verlaagt ING de spaarrente naar 0.01 procent. Hiermee komt de bank op hetzelfde niveau als Rabobank en ABN Amro. Al langer is duidelijk dat je in deze tijd niet rijk wordt van sparen. Toch zijn er nog steeds aanbieders die een aanzienlijk hogere rente aanbieden dan de grootbanken. Controleer wel goed hoe het zit als zo’n bank in de problemen komt.

Al langer staat de spaarrente onder druk. Dit komt vooral door het beleid van de Europese Centrale Bank. Voor banken is het niet interessant om een hoge rente te verstrekken over spaargeld. Ze kunnen goedkoop lenen via andere kanalen. Daarnaast hebben banken minder mogelijkheden om te investeren met het spaargeld.

Top 3 spaarrente - reguliere spaarrekening

De hoogste rente op een reguliere spaarrekening bedraagt op dit moment 0.20 procent. Nog steeds geen vetpot maar wel ver boven die van de grootbanken.

Bank - Rente
NIBC Direct - 0.20%
Lloyds Bank - 0.20%*
Anadolubank - 0.17%

De vierde plaats wordt met 0.15% rente gedeeld door de volgende banken:
- LeasePlan Bank
- DHB Bank
- ASR Bank
- Centraal Beheer

* De Lloyds Bank GmbH valt onder het Duitse depositogarantiestelsel. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, aangezien je spaargeld ook dan voor €100.000 gegarandeerd wordt als de bank failliet gaat. Wel kan de communicatie met een Duitse partij lastiger zijn.

Hogere spaarrente bij vastzetten spaargeld

Kan jij jouw spaargeld een bepaalde tijd missen? Een deposito levert doorgaans een hogere rente op. Daarbij neemt de rente toe naarmate je het geld langer laat vaststaan. Bij een looptijd van 2 jaar is een verdubbeling van de reguliere rente mogelijk:

Bank - Rente 2-jarig deposito
Yap Kredi Bank - 0.65%
DHB Bank - 0.65%
LeasePlan Bank - 0.60%
AT Bank - 0.55%

Deze banken vallen allemaal onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel. Het is gebruikelijk dat er een minimale inleg geldt. Dit verschilt per deposito en varieert grofweg van €250 tot €5.000. Eenmaal afgesloten is het geld alleen opneembaar tegen een boete. In sommige situatie kunnen banken de boete schrappen, bijvoorbeeld bij de koop van een woning, trouwen of scheiden. Banken kunnen de voorwaarden zelf bepalen.

Eerder schreven we al hoe jij je met een deposito kan wapenen tegen een negatieve spaarrente. Wil je altijd bij je spaargeld kunnen? Ook dan kan vergelijken lonen, 0.01 procent is immers niet veel!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie