Nieuws

Regels woningverhuur aan toeristen worden aangescherpt

Bijverdienen door je woning te verhuren aan toeristen? Via sites als AirBnB, Booking.com en Expedia is verhuur eenvoudig mogelijk. Let wel op de gemeentelijke regels en beperkingen.

woensdag 4 december 2019
Regels woningverhuur aan toeristen worden aangescherpt

Overlast van grote drommen toeristen en een gierend tekort aan woonruimte. Volgens critici wordt dit verstrekt door verhuursites als AirBnB, Booking.com en Expedia. Gemeenten hebben op dit moment beperkte mogelijkheden om toeristische verhuur aan banden te leggen. Daar komt verandering in, gezien het wetsvoorstel dat klaar is voor behandeling in de Tweede Kamer. Wat mag je daarvan verwachten als jij ook ruimte aanbiedt via een verhuurplatform?

Vooral grote steden worden overspoeld door toeristen, met Amsterdam voorop. Over 2019 worden alleen al 17,4 miljoen hotelovernachtingen verwacht in de hoofdstad. Dat is dus nog exclusief alle particulieren die hun huis openstellen voor toeristen. Het zijn vooral buitenlandse bezoekers die jaar op jaar zorgen voor een stijging van het aantal overnachtingen. In de slipstream van Amsterdam is de toenemende drukte ook merkbaar in steden als Utrecht en Rotterdam.

Verplicht registratienummer aanvragen

Met het wetsvoorstel kunnen gemeenten verhuurders verplichten een registratienummer aan te vragen. Dit nummer dien je als verhuurder te vermelden bij verhuur via sites als AirBnB, Booking.com en Expedia. Zo kunnen gemeenten beter monitoren wie ruimte beschikbaar stelt aan toeristen en om welke adressen het gaat. De overheid bekijkt de mogelijkheden om de verhuursites direct te binden aan gemeentelijke maatregelen. Tot die tijd is het de verantwoordelijkheid van de verhuurder om de regels te kennen en na te leven.

Verhuur melden bij de gemeente

Naast het registreren als verhuurder biedt het wetsvoorstel meer mogelijkheden. Gemeenten kunnen onder andere een maximum aantal nachten vaststellen waarin jaarlijks toeristisch verhuurd mag worden. Verder kan een meldplicht ingesteld worden per keer dat wordt verhuurd. De meest vergaande optie is het instellen van een vergunningplicht, waarbij de gemeente de condities voor afgifte ervan zelf kan bepalen.

Sommige maatregelen zijn al van kracht

Het wetsvoorstel toeristische verhuur gaat om tal van maatregelen. Sommige daarvan zijn nu al van kracht in bepaalde steden. Wie zijn woning in Amsterdam wil verhuren aan toeristen, moet dit per keer vooraf melden bij de gemeente. In de hoofdstad is het daarnaast maximaal 30 nachten per kalenderjaar toegestaan.

Iedere stad heeft nu nog een eigen beleid en de regels kunnen per plaats afwijken. In Utrecht hoef je verhuur bijvoorbeeld niet vooraf te melden, die gemeente wacht op een landelijke registratieplicht. Het aantal toegestane te verhuren nachten ligt in Utrecht op 60. Controleer goed waar je in jouw gemeente aan moet voldoen voordat je de eerste toeristen verwelkomt.

Forse boete bij overtredingen

Lap je de regels voor verhuur aan je laars door bijvoorbeeld kamers in een sociale huurwoning te verhuren, dan riskeer je een boete. Het plan is om deze boete fors te verhogen naar een maximum van € 83.000. Herhaaldelijke overtreding van de regels wordt hiermee stevig aangepakt.

Aan de ene kant dragen toeristen bij aan de welvaart van ons land. Anderzijds dreigt het tekort aan woningruimte groter te worden door de toeristenstroom en gaat het ten koste van de leefbaarheid. Gemeenten krijgen met het nieuwe wetsvoorstel nieuwe mogelijkheden om daar de juiste balans in te vinden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie