Nieuws

Eigen auto inwisselen voor deelauto?

Terwijl het op de weg steeds drukker wordt, neemt een behoorlijke groep juist afscheid van hun auto. Het gaat vooral om jongeren en 75-plussers. Toch af en toe een auto nodig? Overweeg autodelen.

vrijdag 13 december 2019
Eigen auto inwisselen voor deelauto?

Ieder jaar rijden er meer personenauto’s op de Nederlandse wegen. Misschien is dat voor jou niet echt nieuws en sta je dagelijks muurvast ergens op de snelweg. In die drukte zou je niet zeggen dat er ook veel mensen zijn die hun auto juist weg doen. Bij de meest recente telling van het CBS ging het om 302.000 personen. Gebruik jij de auto zo weinig dat je ook twijfelt? Misschien is autodelen wel iets voor jou!

In het onderzoek is geanalyseerd hoeveel personen begin 2017 autobezitter waren maar geen auto meer hadden op 1 januari 2018. Nagegaan is of dit gebeurde bij een verhuizing of bij een wijziging in de huishoudenssamenstelling, zoals (al dan niet gehuwd) gaan samenwonen, een echtscheiding of na overlijden.

Geen grote verschuiving autobezit

Van 757.000 personen (5,5 procent van de volwassenen) wijzigde het autobezit in 2017. Per saldo geen enorme verschuiving dus. Het aantal autobezitters steeg licht. In 2017 schafte 455.000 personen een auto aan, tegenover 302.000 die juist afscheid van hun voertuig namen.

Vooral jongeren en 75 plussers doen auto weg

Van de jongeren die begin 2017 een auto hadden, had 8,8 procent geen auto meer op 1 januari 2018. Van de ouderen (75 jaar of ouder) was dat 5,2 procent. Van 20,4 procent van deze ouderen verliep in 2017 ook het autorijbewijs.

Verhuizen is een veelvoorkomende reden voor het wegdoen van de auto. Daar zien we dat vooral veel ouderen de stap zetten, zeker als het gaat om een verhuizing naar een verpleeg- of verzorgingstehuis. Ook een verandering van persoonlijke situatie kan resulteren in de aanschaf of verkoop van de auto. Denk daarbij aan echtscheiding of samenwonen.

Opkomst deelauto’s

Met jou zijn er nog veel andere autobezitters die relatief weinig kilometers maken. Ze hebben een auto die doelloos op de parkeerplaats staat maar wel geld kost. Verschillende websites bieden de mogelijkheid om auto’s beschikbaar te stellen aan anderen. Jij kunt de auto vervolgens tijdelijk gebruiken tegen een vooraf bekend tarief per dagdeel. Doorgaans regelen de sites meteen een basale verzekering, zodat de eigenaar er niet de dupe van wordt als jij brokken maakt.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende sites gelanceerd die zich op autodelen richten. Goed nieuws, jij hebt baat bij het groeiende aanbod. Het vergroot de kans dat je dicht in de buurt en op het gewenste tijdstip in een geschikte deelauto kunt stappen. Kijk op verschillende sites als:


Woon je in het centrum van een grote stad en heb je een oudere auto? De kans wordt steeds groter dat je op milieuzones stuit en een vermogen betaalt aan parkeerkosten. Zelfs als dit voor jou niet geldt, zijn er genoeg redenen om je auto van de hand te doen. Met een deelauto kun je alsnog achter het stuur kruipen als je incidenteel een auto nodig hebt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie