Nieuws

Record overstappers door nieuwe regels collectieve zorgverzekering

De collectiviteitskorting voor zorgverzekeringen wordt gehalveerd. Tweederde van alle verzekerden gaat hier iets van merken.

vrijdag 1 november 2019
Record overstappers door nieuwe regels collectieve zorgverzekering

Onderzoeksbureau Ipsos verwacht dit jaar een recordaantal overstappers van zorgverzekeraar. Vooral de halvering van de collectiviteitskorting zou deze beweging in gang zetten. Bij een collectieve zorgverzekering mag nu nog 10 procent korting gegeven worden. Vanaf volgend jaar is dat 5 procent. Tweederde van alle verzekerden gaat hier iets van merken, aldus Ipsos.

Het aantal mensen met een collectieve zorgverzekering ligt in Nederland relatief hoog. Dit komt deels doordat een polis al snel de stempel collectief krijgt, bijvoorbeeld als je deze afsluit via je werk, sportclub of andere vereniging. Daarnaast kun je jezelf op diverse sites aansluiten bij een collectief.

Honkvast bij collectieve zorgverzekering

Verzekerden met een collectieve zorgverzekering waren in de afgelopen jaren behoorlijk honkvast. Slechts één op de vijf heeft overwogen een overstap te maken, waarbij lang niet iedereen ook daadwerkelijk is geswitcht. De rest van de collectieve verzekerden heeft zich niet eens bezig gehouden met het thema overstappen.

Ieder jaar record overstappen zorgverzekering aangekondigd

Jaarlijks wordt er druk gespeculeerd over het aantal overstappers voordat verzekeraars hun premies bekend maken. Vaak zijn het vergelijkingssites die veel overstappers voorzien. Deze partijen hebben zelf ook baat bij zo veel mogelijk wisselingen, wat de voorspellingen minder objectief maakt.

Wijzigingen zoals nu bij de collectieve verzekeringen kunnen wel reden zijn voor een toenemend aantal overstappers. De vraag is nog welke invloed het daadwerkelijk heeft. Verzekeraars mogen minder korting aanhouden maar kunnen hier vooraf ook rekening mee houden. Dit door de standaardpremie lager in te steken. Minister Bruins (zorg) uitte eerder kritiek die dit onderschrijft. Hij verdacht zorgverzekeraars ervan om bewust een hoger dan noodzakelijke premie aan te houden, om vervolgens met ‘collectiviteitskorting’ de aandacht te trekken.

Dekking collectieve verzekering vaak te breed

Veel collectief verzekerden zijn ruim verzekerd, aldus onderzoeksbureau Q&A. Zo blijkt dat 36% geen fysiotherapie gebruikt terwijl het in het pakket zit. Meer dan een kwart van deze verzekerden wil liever een beperkte dekking, maar dit wordt niet collectief aangeboden. Voor een verzekering die aansluit op je situatie is een collectieve zorgverzekering dus niet automatisch de beste optie.

Vergelijken zorgverzekering vanaf 12 november

Op dit moment heeft alleen DSW de premies voor volgend jaar bekend gemaakt. De Schiedamse verzekeraar vraagt volgend jaar €6 meer voor haar basiszorgverzekering. Deze verhoging is het dubbele van de gemiddelde stijging (€3) waar de overheid in eerdere ramingen vanuit gaat.

In ieder geval uiterlijk 12 november moeten ook alle andere zorgverzekeraars hun tarieven communiceren. Het is aan te raden om tot dat moment te wachten met het vergelijken van de zorgverzekering.

Door het beperken van de korting zal er minder aandacht uitgaan naar collectieve zorgverzekeringen. Verzekeraars zijn creatief genoeg om met een andere tariefopbouw verzekeringen aan de man of vrouw te brengen. Anderzijds kan het een mooi excuus zijn om hogere premies te rekenen. Het blijft spannend tot 12 november!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie