Nieuws

Premies zorgverzekering 2020 bekend!

Wat ga jij volgend jaar betalen voor de zorgverzekering? De kans is groot dat de kosten stijgen, zelfs als de zorgverzekeraar de premie verlaagt. Dit heeft te maken met wijzigingen rond collectieve zorgverzekeringen.

dinsdag 12 november 2019
Premies zorgverzekering 2020 bekend!

Alle zorgpremies voor 2020 zijn vandaag definitief. Een rondje langs grote zorgverzekeraars levert een wisselend beeld op. Waar de zorgpremie bij Menzis stijgt, gaat deze bij CZ en VGZ juist omlaag. Heb je nu een collectieve zorgverzekering? Er is kans dat je meer gaat betalen, zelfs als jouw verzekeraar een lager tarief hanteert voor de basiszorgverzekering. Daarnaast is de premie afhankelijk van het soort zorgverzekering.

VGZ vraagt volgend jaar € 119,95 voor het pakket VGZ Ruime Keuze, wat €1 goedkoper is dan nu. CZ doet er een schepje bovenop met een verlaging van €3,85, waardoor de premie uitkomt op €120,95. Bij Menzis betaal je €1 meer volgend jaar, ofwel €123. Hierbij gaat het om de naturapolis.

Voordeel collectieve zorgverzekering neemt af

De premie die de zorgverzekeraar toont, komt niet altijd overeen met wat er bij jou maandelijks wordt afgeschreven. Zo heeft tweederde van de verzekerden een collectieve verzekering, bijvoorbeeld via de werkgever. In 2020 mag er minder korting worden verstrekt over deze categorie zorgverzekeringen. Door het deels wegvallen van het voordeel kan je alsnog duurder uit zijn volgend jaar, los van de nieuwe premie die jouw verzekeraar aan je doorgeeft.

Zorgverzekering: verschil naturapolis en restitutiepolis

De meeste Nederlanders hebben een naturapolis. Samengevat houdt dit in dat je zorgverzekeraar afspraken maakt met specifieke zorgaanbieders. Als je toch naar een andere zorgverlener gaat, dan valt de zorg niet volledig of zelfs helemaal niet binnen de dekking. Je draait in die situatie zelf op voor (een deel) van de kosten.

Circa eenvierde kiest voor een restitutiepolis. Met zo’n polis kan je ook bij zorgverleners terecht waar geen contract mee is, zonder dat dit beperkingen met zich meebrengt. Wel moet je doorgaans zelf eerst de rekening zelf betalen. Vervolgens krijg je het na declaratie terug van de verzekeraar. Voor de vrijheid betaal je soms meer. Neem Menzis, de premie van de restitutiepolis stijgt volgend jaar met €8, fors meer dan de €1 stijging op de naturapolis. Iedere verzekeraar bepaalt zelf de premie voor de verschillende soorten zorgverzekeringen.

Overstappen zorgverzekering tot 31 december

Tot eind van het jaar kan je overstappen van zorgverzekering. Belangrijk is in ieder geval dat uiterlijk op de 31e je huidige zorgverzekering is opgezegd. Vervolgens heb je tot 31 januari om een nieuwe polis af te sluiten. Die is met terugwerkende kracht geldig per 1 januari.

Let bij het vergelijken van de zorgverzekering niet alleen op de kosten. Stel vast in hoeverre je zelf wilt bepalen naar welk ziekenhuis, fysiotherapeut of andere zorgverlener je gaat. Ook kun je de kosten drukken door te kiezen voor een hoger eigen risico. Doe dit alleen als je de kosten kunt dragen als je toch zorgkosten maakt.

In de komende weken houden we je op de hoogte van ontwikkelingen rond zorg en zorgverzekering. Intussen kan jij checken of je goed zit bij je huidig zorgverzekeraar. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie