Nieuws

Jouw risico op inbraak + tips ter preventie

De wintertijd is aangebroken. Hiermee stijgt de kans op een inbraak in jouw woning. Check het inbraakrisico bij jou in de buurt. Belangrijker nog, zorg er vooral voor dat ze jouw huis overslaan.

woensdag 6 november 2019
Jouw risico op inbraak + tips ter preventie

De kans op inbraak stijgt in de wintermaanden met 72 procent, volgens de inbraakbarometer van Interpolis. Traditioneel ligt de piek in de donkere dagen rond het eind van het jaar. Zo wordt er rond kerst 50 procent meer ingebroken dan op andere dagen in december of januari. Verklein de kans dat jij de dupe wordt en maak je huis inbraakproof.

Inbrekers zijn op zoek naar huizen waar binnendringen weinig moeite kost en het risico beperkt is. Met relatief eenvoudige maatregelen maak je van jouw huis een onneembare vesting.

1. Doe je deur op slot en voorkom ‘flipperen’

Het klinkt overbodig om te benoemen, toch vergeten veel Nederlanders de deur goed af te sluiten. Dit biedt voor inbrekers de kans om te ‘flipperen’. Ze steken een plastic pasje tussen de deur en krijgen deze zo vrijwel geruisloos open. Een truc die niet werkt als de deur op slot zit. Wil je helemaal op safe spelen? Voor een paar tientjes kan je een ‘anti-flipper tool’ monteren op je deur.

2. Zorg voor een ‘goed’ slot

Niet alle sloten zijn even gemakkelijk te openen. Koop een kwalitatief hoogwaardig slot dat voldoet aan de richtlijnen van het SKG-keurmerk. Het is de investering waard en maakt onder andere het uittrekken van de cilinder van het slot moeilijker.

3. Houd je woning zichtbaar

Inbrekers houden niet van aandacht. Zet ze in het zonnetje door een lamp met bewegingssensor bij de deur te plaatsen. Het beperken van hoge beplanting in je tuin maakt je huis ook zichtbaarder vanaf de straat. Een dichte haag met coniferen is de favoriete begroeiing bij het ongezien binnendringen. Wat ook helpt is grind op sommige plekken rond het huis, in plaats van het gebruikelijke bloemperkje. Het geruisloos besluipen van een woning wordt lastiger op een grindpad.

4. Zorg voor een ‘bewoond huis’

Ga je met Kerst weg? Kies ervoor om toch een een paar lampen in huis te laten branden. Een duidelijk verlaten woning is een dankbaar doelwit. Ga je voor langere tijd weg? Kies dan voor een lamp met een tijdschakelaar. Hiermee gaat op bepaalde tijden de lamp aan, wat de indruk van levendigheid wekt.

5. Houd waardevolle spullen uit het zicht of merk ze

Een schilderij of dure audio-installatie in het zicht kan de verkeerde aandacht trekken. Berg ze op als je weggaat en geef ze een merkteken zodat aantoonbaar is dat jij de rechtmatige eigenaar ervan bent.

Check het inbraakrisico in jouw buurt

Via de InbraakBarometer kun je zien hoe hoog het inbraakrisico in jouw buurt is. Op basis van openbare bronnen maakt de barometer een voorspelling van het inbraakrisico. Gelukkig gaat het om een gemiddelde. Is de kans bij jou groot, bel dan niet meteen de politie maar neem het treffen van preventieve maatregelen wel serieus.

Is er ondanks je voorzichtigheid toch ingebroken? De schade wordt over het algemeen vergoed door je opstal- en/of inboedelverzekering. Houd wel rekening met een maximering van de vergoeding en check wat wel en niet gedekt is.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie