Nieuws

Bezuinigen op inboedelverzekering nooit verstandig

Het vervangen van een gevallen lamp kun je zelf nog wel financieel dragen. Maar wat als er bij jou of bij de buren brand uitbreekt? De inboedelverzekering brengt uitkomst, ook wanneer je weinig spullen hebt.

maandag 11 november 2019
Bezuinigen op inboedelverzekering nooit verstandig

Het nut van een inboedelverzekering wordt door veel mensen onderschat. Bijvoorbeeld door starters op de woningmarkt en bewoners van een huurwoning. Toegegeven, de kans is klein dat je spullen beschadigen door een brand of ander onheil. Toch maakt dit de inboedelverzekering niet overbodig. Zo is de totale waarde vaak groter dan je denkt en lopen de vervangingskosten snel op.

Tegenwoordig mag je als starter blij zijn dat je überhaupt een huis kunt kopen. Het kopen van dure designmeubelen is er niet bij. Met tweedehands spullen en overbodige huisraad van kennissen kom je al een eind. Waarom zou je voor de bij elkaar gesprokkelde inboedel een verzekering afsluiten?

Vervangingswaarde ligt hoger

De tafel of bank mag dan niet veel gekost hebben, de totale waarde van alle spullen kan je toch verbazen. Zeker als het gaat om de vervangingswaarde. Stel er breekt brand uit die zowel je bank als een paar kasten en de wasmachine verwoest. Het is geen automatisme dat je deze zaken weer tegen een vriendenprijsje van iemand kunt overnemen. Zeker niet als er haast bij geboden is. Een uitkering van de inboedelverzekering komt in dat geval goed van pas.

Buurvrouw met pan op het vuur

Een woningbrand hoeft niet in jouw eigen woning te ontstaan. Neem de buurvrouw die is vergeten de pan van het gas te halen. Hetzelfde geldt voor schade door water, dat zich bijvoorbeeld een weg baant van het ene appartement naar het andere. Als er bij de buren brand uitbreekt is de kans groot dat jij ook schade hebt. Die schade valt, onder voorwaarden, ook onder de dekking van je inboedelverzekering. Heb je geen inboedelverzekering, dan moet je de buren aansprakelijk stellen.

Wie is er aansprakelijk voor de schade?

Het aansprakelijk stellen voor jouw schade is niet altijd even makkelijk. Dat het water bij de bovenburen vandaan komt, maakt ze nog niet direct aansprakelijk. Wie weet komt het door de aannemer die een fout gemaakt heeft bij het aanleggen van de badkamer. Zonder inboedelverzekering is het aan jou om de schuldige aan te wijzen. In sommige situaties is dat onmogelijk, zo is blikseminslag of een overstroming overmacht voor iedereen.

Aansprakelijkheidsverzekering minder gul

Was het inderdaad de overbuurvrouw met de pan op het vuur? Voor jullie beide is het te hopen dat de buren een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten. Op deze verzekering kun je aanspraak maken voor de schade die jou is aangebracht. Wel ligt de vergoeding doorgaans lager dan die op de inboedelverzekering. Dit heeft te maken de manier waarop je spullen afgeschreven worden door de verzekeraar.

Hebben de buren geen inboedelverzekering, dan moeten de buren de schadevergoeding zelf ophoesten. Bij wat rookschade is dat misschien nog te doen maar bij een forse brand is de schade al snel groter dan de spaarpot van de buren.

De kleine kans op een brand of waterschade zie je ook terug in de relatief lage premie. Bezuinigen op een inboedelverzekering kan je duur komen te staan. Zelfs als je geen dure spullen hebt of in een klein appartement woont.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie