Nieuws

Woongenot maar ook stress bij nieuwbouw

Handig, in een nieuwe woning kun je zo intrekken. Geen gedoe, lange klusavonden of moeizame onderhandelingen met aannemers. Toch levert een nieuwbouwwoning meer stress op dan je wellicht denkt.

donderdag 24 oktober 2019
Woongenot maar ook stress bij nieuwbouw

In nieuwbouwwijken lijkt er meer onderlinge betrokkenheid te zijn. Buren komen vaker bij elkaar over de vloer, organiseren meer activiteiten en het vertrouwen ligt hoger. Dit blijkt uit onderzoek naar het verschil in woongenot tussen nieuw- en bestaande bouw van Nationale Nederlanden. Wel blijkt dat het kopen van een nieuwbouwwoning stressvoller is. Bovendien wordt nieuwbouw steeds duurder.

Woongenot wordt niet alleen bepaald door een hechte buurt. Veel aandacht voor duurzaamheid en het weinige onderhoud zijn doorgaans minstens zo belangrijk. Daarnaast zien 86% van de eigenaren hun nieuwbouwwoning als een goede investering voor de toekomst.

Nieuwbouw als investering?

Onderzoek van De Nederlandse Bank maakt duidelijk dat duurzamere woningen meer opleveren bij verkoop dan woningen met een laag energielabel. In die zin kan nieuwbouw gezien worden als een goede investering. Wel staat er vaak ook een hogere aanschafprijs tegenover. De hang naar duurzaamheid brengt veel regels en voorwaarden met zich mee bij het bouwen van nieuwe woningen. Mede hierdoor worden nieuwe woningen volgend jaar gemiddeld 15 procent duurder, aldus berichtgeving in Het Financiele Dagblad.

Meer stress bij aankoop

Uit het onderzoek blijkt dat kopers van nieuwbouw meer stress ervaren. Hoofdoorzaak is gek genoeg de inspraak die je hebt bij de ontwikkeling van de woning. Enerzijds wordt dat als prettig ervaren, want je woning voelt meer ‘eigen’. Anderzijds levert dit ook keuzestress op. Van de ondervraagden gaf 40% aan dat de kosten bij nieuwbouw hoger waren dan verwacht. Dit kan ook slapeloze nachten opleveren.

Bijkomende kosten nieuwbouw

Of je nu bestaande bouw of nieuwbouw koopt, je krijgt altijd te maken met bijkomende kosten. Let bij nieuwbouw vooral op het volgende:

  • Notariskosten: Voor het passeren van de hypotheekakte betaal je rond de €500
  • Bouwdepot: Het deel van het hypotheekbedrag, dat is gereserveerd voor de bouw of aankoop van de woning, wordt op een aparte spaarrekening gezet (het bouwdepot). Uit dit depot betaal je de rekeningen van bijvoorbeeld de aannemer. Over dit bouwdepot ontvang je rente van de bank.
  • Bouwrente: voordat de hypotheekakte is gepasseerd, heeft de aannemer al kosten gemaakt. Deze moeten met rente terugbetaald worden.
  • Hypotheekrente: zodra de hypotheekakte is gepasseerd bij de notaris betaal je hypotheekrente.
  • Meerwerk: met de aannemer kom je overeen wat bij de bouw standaard is inbegrepen. Wil je extra dingen toevoegen aan je huis, zoals een dakkapel, dan moet je hier extra voor betalen.
  • Opleveringskeuring: Bij de oplevering van je woning is het verstandig een expert mee te nemen die checkt of alles naar behoren is afgewerkt. De keuring kost doorgaans circa €250.


Bij een bestaand huis neem je vaak een deel van de inrichting over, zoals de vloer, keuken of tuin. Bij nieuwbouw moet je hier dus zelf voor zorgen. Dit kan in overleg met de aannemer of je kan het zelf doen. In beide gevallen maak je kosten.

Wonen in een nieuwbouwwoning heeft zo zijn voordelen: een hechte buurt en weinig onderhoud. Wel is het kopen van nieuwbouw stressvoller en kunnen de financiën ingewikkeld zijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie