Nieuws

Woningen weer duurder, verkopen toegenomen

Op de woningmarkt is het nog steeds dringen. Als koper heb je keus uit circa 3,1 te koop staande huizen. De prijzen liggen in september hoger dan een maand eerder, over langere termijn vlakt de stijging wel af.

maandag 21 oktober 2019
Woningen weer duurder, verkopen toegenomen

De prijs van koopwoningen lag in september 6,1 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Als we het op kwartaalniveau bekijken vlakt de prijsstijging af. Bijvoorbeeld in Amsterdam is de prijsstijging het kleinst sinds medio 2014. Langzamerhand neemt het aantal woningverkopen toe. Ondanks deze toename is het nog steeds een markt waarin verkopers de macht in handen hebben.

Alle woningtypen kenden in het derde kwartaal een prijsstijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De prijsstijging was met ruim 7 procent opnieuw het grootst bij appartementen, overigens de kleinste prijsstijging in drie jaar.

Prijsstijging vlakt af

November vorig jaar registreerde het Kadaster nog een prijsstijging van 9,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Ook in de maanden daarna is meer betaald voor woningen, wel is prijsstijging minder heftig. Het ‘dieptepunt’ is afgelopen augustus, toen de gemiddelde woning 5,7 procent meer waard werd. Overigens neemt dit niet weg dat je in historisch perspectief relatief veel betaalt voor een woning. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in september ruim 40 procent hoger.

Prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen
%-verandering t.o.v. een jaar eerder

Meer woningen verkocht

Met het aantal woningverkopen gaat het langzaam de goede kant op. In het derde kwartaal zijn in tien van de twaalf provincies meer huizen verkocht, met een versnelling in september. In Flevoland was de stijging op jaarbasis met 19 procent het grootst. Alleen in Drenthe en Zeeland wisselende minder woningen van eigenaar dan een jaar eerder. Een verdere toename van het aantal verkopen is nodig om de woningmarkt weer op gang te krijgen en een verdere prijsstijging in te dammen.

Nieuwbouw in het slob

De bouw van nieuwe woningen loopt al jaren achter op het streefaantal van de overheid. Door de commotie rond stikstof liggen bouwprojecten stil of worden er geen nieuwe vergunningen afgegeven. In de huidige cijfers is deze invloed nog niet meegenomen. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) waarschuwt voor verdere krapte op de woningmarkt als er niet snel een oplossing komt.

In combinatie met de gedaalde hypotheekrente ziet de vereniging de woningprijzen verder stijgen. Koper kunnen door de lage rente in verhouding meer lenen. Tegen dezelfde maandlasten kan een duurdere woning gekocht worden, wat de prijzen op een hoog niveau houdt.

Op de woningmarkt is het nog steeds dringen. Als koper heb je keus uit circa 3,1 te koop staande huizen. Dat waren er tijdens de dip op de woningmarkt in 2014 maar liefst 16. Ook de komende tijd heb je bij het kopen van een woning relatief weinig onderhandelingsruimte. Dan toch maar je huidige woning verbouwen en verduurzamen?

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie