Nieuws

Volgend jaar betaal je minder voor een NHG-hypotheek

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heeft een doorgaans lagere rente als voordeel. Wel betaal je een eenmalige premie bij het afsluiten. Deze premie daalt volgend jaar.

woensdag 9 oktober 2019
Volgend jaar betaal je minder voor een NHG-hypotheek

De premie voor Nationale Hypotheek Garantie bedraagt volgend jaar 0.70 procent, zo werd vandaag bekend. De eenmalige bijdrage die je betaalt voor een NHG-hypotheek ligt nu nog op 0.90. Het verschil lijkt op papier minimaal maar bedraagt bij een woningprijs van 3 ton €600. Toch mooi meegenomen!

Voor het afsluiten van een NHG-hypotheek mag de koopsom van de woning niet boven een bepaalde grens uitkomen. Eerder al werd duidelijk dat deze kostengrens in 2020 verschuift naar €310.000. In het huidige jaar is de limiet €290.400. Ondanks de verruiming loopt de grens nu al achter op de actuele gemiddelde woningprijs.

Hogere NHG-grens bij energiebesparingen

Het aanbrengen van een nieuwe HR ketel of het isoleren van de vloer kan je meefinancieren in een hypotheek met NHG. Deze en andere energiebesparende maatregelen zijn goed voor een hypotheek tot maximaal 106 van de woningwaarde. Met NHG is de grens in dat geval €328.600. De extra financiële ruimte wordt gestort op een bouwdepot. Vervolgens kan je er aanspraak op maken zodra je bewijst dat het wordt uitgegeven aan woningverduurzaming.

Waarom betaal je een eenmalige premie?

De eenmalige kosten geven je recht op garantie als je door onvoorziene omstandigheden de maandlasten niet meer kunt dragen. Dit kan het geval zijn bij een echtscheiding of werkloosheid. De organisatie achter NHG kijkt in die situatie of je met financiële steun wel in het huis kunt blijven. Is dit niet mogelijk? Dan kan een gedwongen verkoop het enige alternatief zijn, met een mogelijke restschuld tot gevolg. Ook in deze situatie functioneert NHG als vangnet.

Weinig woningeigenaren in de problemen

Vanuit consumentenorganisaties klinkt al langer de roep om lagere kosten voor een NHG-hypotheek. Een relatief klein aantal mensen komt in de problemen nu de woningmarkt op volle toeren draait. Zelfs als een eigenaar niets anders kan dan zijn woning verkopen, levert dit vaak geen financieringsproblemen op. Door de sterk gestegen prijzen is de verkoopsom eerder voldoende voor het aflossen van de resterende hypotheekschuld.

Het is de vraag of een verlaging naar 0.70 procent recht doet aan de huidige situatie op de woningmarkt. NHG stelt in goede tijden niet te veel van de premie af te doen, zodat in mindere jaren geen abrupte verhoging nodig is. In hoeverre dit beleid daadwerkelijk doorgevoerd wordt valt pas te checken als er daadwerkelijk weer een crisis op de woningmarkt uitbreekt.

Vooral goed voor starters

Minister Ollongren noemt in haar kamerbrief starters als specifieke groep die profiteert van de lagere NHG-premie. Het is inderdaad een voordeel maar draagt minder bij als andere mogelijke maatregelen. Zo wordt overwogen om de overdrachtsbelasting te schrappen voor starters. Bij een woningprijs van €275.000 maakt dit een verschil van €5.500. Daar verbleken de lagere NHG-kosten bij.

Het voordeel van een NHG-hypotheek is de hypotheekrente, die doorgaans lager ligt dan die op een hypotheek zonder de garantie. Wil je weten wat de eventuele voordelen in jouw situatie zijn? Onze specialisten kijken graag met je mee. Laat hiervoor je reactie achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie