Nieuws

Je asbestdak aanpakken met een nieuw fonds

Een verbod op asbestdaken sneuvelde in de kamer. Plan B is een fonds voor huiseigenaren die hun asbestdak willen saneren. Het idee is dit meteen te combineren met energiebesparende maatregelen.

maandag 14 oktober 2019
Je asbestdak aanpakken met een nieuw fonds

Staatssecretaris Van Veldhoven kreeg eerder de handen niet op elkaar voor het verbieden van asbestdaken. Nu het verbod van tafel is, wordt een speciaal fonds opgetuigd. Huiseigenaren kunnen met geld uit dit fonds hun dak asbestvrij maken. Goed nieuws voor de circa 100.000 huiseigenaren die te maken hebben met de schadelijke stof. In 2020 moet het fonds actief zijn en tot 2028 kan je er een beroep op doen.

Van Veldhoven wil het fonds opzetten als gezamenlijk initiatief van gemeenten, provincies en banken. De exacte omvang en ook de voorwaarden voor jou als huiseigenaar zijn nog niet bekend. Duidelijk is wel dat het om een lening gaat en geen gift.

Aankloppen bij je gemeente

Huiseigenaren kloppen voor informatie over asbest doorgaans aan bij hun gemeente. In de brief van de staatssecretaris krijgen gemeenten dan ook een grote rol toegedicht. Ze kunnen naast informatie ook het collectief saneren van daken regelen. Zo kan een heel blok in één keer aangepakt worden, waardoor de kosten per woning dalen en de overlast beperkt blijft.

Combineren met energiebesparende maatregelen

Als er toch aan het dak gewerkt wordt, kan je het verwijderen van asbest mooi combineren met energiebesparende maatregelen. Slim meekoppelen noemt de overheid het plan om ook zaken als isolatie en zonnepanelen mogelijk te maken vanuit het fonds. Zo profiteer je naast een asbestvrij dak ook van een lagere energierekening.

Extra hulp voor minst draagkrachtigen

In de voorjaarsnota was nog vijf miljoen euro gereserveerd voor asbestsanering. In de nieuwe plannen wordt dit geld gebruikt voor ondersteuning van de minst daadkrachtige eigenaren van daken. Welke groep hier precies voor in aanmerking komt moet nog duidelijk worden, evenals wat de ondersteuning in de praktijk inhoud.

Asbest en verzekering of hypotheek

Van Veldhoven stelt dat verzekeraars asbestdaken in de toekomst zullen uitsluiten. Een onverzekerd asbestdak is een belemmering voor het afsluiten van een hypotheek. Daarnaast is het geen goede promotie voor je woning als je bij de verkoop moet melden dat het dak vol asbest zit.

Zo herken je een astbestdak

Is jouw woning rond of na 1994 gebouwd? In die situatie is de kans klein dat je asbest aantreft bij een verbouwing. Sinds dat jaar is het namelijk verboden om met asbest te werken. Golfplaten, leien daken of een bitumen dakbedekking van voor die tijd vormen een hoger risico. Lees ons eerdere artikel voor meer informatie over het herkennen van asbest. Daar geven we ook een indicatie voor de kosten wanneer je besluit het te laten verwijderen.

Het plan om asbestdaken te verbieden stuitte op veel bezwaren, vooraf van huiseigenaren zelf die het geld niet hebben om de vaak dure maatregelen te treffen. Het nu voorgestelde plan B lijkt realistischer. Je krijgt als huiseigenaar met het fonds een alternatief geboden maar kunt alsnog zelf beslissen. Het wachten is nu op de details als de looptijd en andere voorwaarden van de lening.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie