Nieuws

Geld in een oude sok bij negatieve spaarrentes?

De ECB heeft de rente onlangs verder verlaagd, maar een verbod op een negatieve spaarrente komt er waarschijnlijk niet in Nederland. Denk eerst goed na voor je jouw geld in een oude sok stopt.

woensdag 2 oktober 2019
Geld in een oude sok bij negatieve spaarrentes?

Veel economen voorspellen een verdere daling van de marktrentes. Slecht nieuws voor spaarders. Zeker bij de grote banken schommelt de spaarrente rond het nulpunt. Minister Hoekstra van Financiën gaf recent aan niets te zien in een verbod op negatieve spaarrentes. Wat doe jij als het zo ver komt? Jouw spaargeld onder je matras bewaren is geen verstandig alternatief.

Op dit moment ontvang je bij ABN Amro en ING 0,02 procent spaarrente. Bij Rabobank is sparen met 0,03 procent rente nauwelijks lucratiever. Op zoek naar een hogere rente? Dit is de huidige top-5 spaarbanken, het gaat om rekeningen zonder aanvullende voorwaarden:

1. NIBC Direct: 0,20%
2. Lloyds Bank: 0,20%
3. Anadolubank: 0,17%
4. KNAB: 0,16%
5. LeasePlan Bank: 0,15%

Kleine spaarder nog safe

Enkele Nederlandse banken, zoals Van Lanschot en Hof-Hoorneman Bankiers, hebben al rekeningen met een negatieve spaarrente. Deze banken richten zich voornamelijk op vermogende spaarders. Als gemiddelde spaarder heb je op dit moment nog niet te maken met een negatieve rente. Geen bank durft deze stap tot nu toe te zetten. De terughoudendheid heeft deels met onzekerheid te maken. Een negatieve spaarrente is nog nooit voorgekomen en niemand weet hoe spaarders reageren als je geld moeten betalen om te kunnen ‘sparen’.

Onderzoek - geld bij de bank weghalen

In een onderzoek van Radar gaf 53% van de geënquêteerden aan hun bank vaarwel te zeggen als deze een negatieve spaarrente invoert. Het is nog maar de vraag of spaarders dat voornemen daadwerkelijk in de praktijk zouden brengen. Ook in het buitenland worden het effect van een negatieve rente onderzocht. Bijvoorbeeld in Canada, waar spaarders er al mee te maken hebben, wordt het spaargeld niet massaal van de rekening gehaald.

Het geld van je rekening halen en thuis bewaren is niet aan te raden. Bij de bank staat je spaargeld relatief veilig geparkeerd. Bewaar je het zelf, dan loop je onder andere het risico op diefstal, verlies of schade. Zo is papiergeld doorgaans niet bestand tegen een brand.

Dekking spaargeld inboedelverzekering

Besluit jij €5.000 van de bank te halen en in een oude sok te stoppen. Dan ben je bij diefstal of een brand je spaargeld grotendeels kwijt. Veel inboedelverzekeraars vergoeden maar tot €1.250 aan contanten. De overige €3.750 zijn in dat geval voor eigen rekening.

De directe gevolgen van een eventuele negatieve rente zijn gering voor reguliere spaarders. Mocht de rente -0,02% worden, dan betaal je bij een spaarbedrag van €15.000 drie euro per jaar. Hiermee blijft je verlies beperkt.

Van 1 jaar negatieve spaarrente worden we niet arm. Op langere termijn zijn de gevolgen van lage rentestanden wel groot. Bijvoorbeeld op pensioengebied, veel pensioenfondsen zitten in de financiële gevarenzone vanwege de lage rente. Die rekening betalen we uiteindelijk met zijn allen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie