Nieuws

Eigenwoningforfait daalt, belastingvoordeel klein

Het eigenwoningforfait daalt, maar de gemiddelde WOZ-waarde ligt hoger. Wat heeft dit voor impact op de belasting die jij moet betalen?

vrijdag 4 oktober 2019
Eigenwoningforfait daalt, belastingvoordeel klein

Eerder stipten we het al kort aan, in 2020 daalt het percentage voor de eigenwoningforfait met 0,05 procent. Dit geldt voor woningen met een waarde tussen de 50.000 en 1.080.000. Op zichzelf goed nieuws. De kans is alleen groot dat je er in de praktijk weinig van merkt. Het tarief wordt gebaseerd op de WOZ-waarde. Die waarde is fors gestegen.

De overheid ziet jouw woning als inkomen omdat je met het bezit vermogen opbouwt. Over deze inkomsten moet je vervolgens belasting betalen. Deze belasting wordt berekend op basis van de WOZ-waarde (de waarde van je onroerende zaak/woning) minus een percentage. Dit percentage staat bekend als het eigenwoningforfait.

WOZ-waarde stijgt, eigenwoningforfait daalt verder

Het CBS meldt dat de WOZ-waarde afgelopen jaar met 7,8% is gestegen naar €248.000. Deze stijgende trend is al enkele jaren aan de gang, waardoor je over een steeds hoger bedrag belasting betaalt. Ter compensatie van deze stijging wordt het eigenwoningforfait steeds verder verlaagd. Zo zien de percentages van afgelopen en komend jaar eruit:

In bovenstaande tabel hebben we ook de percentages tot €50.000 meegenomen. Voor die prijs heb je uiteraard geen huis. Hoort bij de woning een garage of een stuk land? Het komt voor dat de gemeente daar een losse WOZ-beschikking voor afgeeft.

Weinig profijt van deze verlaging

De hoogte van de belasting die je over je woning moet betalen, hangt af van je WOZ-waarde en eigenwoningforfait. Nu de eigenwoningforfait daalt maar de WOZ-waarde sterk stijgt, valt het voordeel van de daling grotendeels weg. Dat ziet er in cijfers als volgt uit:

Bas heeft een woning met een WOZ van €250.000 in 2019. Het EWF bedraagt €250.000 x 0,65 = €1.625

In 2020 is de WOZ-waarde met 7,8% gestegen. Bas’ WOZ is in 2020 €250.000 + 7,8% = €269.500. Zijn EWF bedraagt €269.500 x 0,6% = €1.617

Bas betaalt volgend jaar in totaal slechts €8 minder aan EWF. Een klein belastingvoordeel dus. Pas begin volgend jaar communiceert de gemeente waar je in woont de WOZ-waarde van jouw woning. Grondslag voor de waardering zijn onder andere vergelijkbare huizen in de buurt. Na ontvangst kan je bezwaar maken als de verhoging onrealistisch hoog uitpakt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie