Nieuws

Dela wil noodlijdend Yarden overnemen: dit zijn de gevolgen

Uitvaartverzekeraar Yarden stond het water aan de lippen. Een reddingsboei wordt nu uitgeworpen door concurrent Dela. Hiermee komen Yarden klanten vooralsnog met de schrik vrij.

dinsdag 29 oktober 2019
Dela wil noodlijdend Yarden overnemen: dit zijn de gevolgen

Coöperatie Dela wil Yarden overnemen. Hiermee komt een einde aan de onzekerheid van Yarden-leden. Eerder dit jaar schreven we dat Yarden financiële problemen had. De Nederlandsche Bank dwong Yarden tot het nemen van maatregelen om uit het zware weer te komen. Hierdoor moesten Yarden-leden die een natura-verzekering hebben meer premie betalen en werd de verzekeringsdekking versoberd. Door de overname lijkt dit vooralsnog van de baan. 

Yarden biedt een verzekering aan waarmee je in natura gedekt bent. Bij overlijden krijg je geen geld uitgekeerd maar de uitvaart zelf vergoed. De verzekeraar heeft te weinig rekening gehouden met de stijgende kosten, waardoor de premie-inkomsten en de uitgaven uit de pas liepen. Deze scheve verhouding was een te grote aanslag op de financiële reserves.

Dela zit goed in de slappe was

De financiële situatie van verzekeraars wordt uitgedrukt in een ‘solvabiliteitsratio’, die aangeeft in hoeverre de buffer van een verzekeraar groot genoeg is om toekomstige kosten te kunnen dragen. Een gezonde verzekeraar heeft een ratio boven de 100%. De solvabiliteitsratio van Dela ligt op dit moment op 373%. Bij de overname van Yarden zakt deze naar 269%. Een stuk lager maar nog steeds ruim boven het gemiddelde in de markt.

Gevolgen voor verzekeringen Yarden

Dela geeft aan dat er voor Yarden-leden weinig veranderd. Hun verzekeringspolis blijft doorlopen en leden en/of nabestaanden kunnen blijven rekenen op de dienstverlening. De maatregelen die afgelopen zomer getroffen zijn blijven wel van kracht, al komt Dela de Yarden-leden tegemoet om de pijn te verzachten.

De komende tien jaar hoeven nabestaanden niets extra’s te betalen voor de uitvaart zoals overeengekomen bij het afsluiten van de verzekering. In ieder geval na die tien jaar wil Dela verzekerden zelf wel stimuleren om hun verzekering om te zetten naar een Dela-polis. Mogelijk stijgt de premie dan wel. Klanten van Yarden kunnen daarnaast rekenen op inflatiebescherming. Met andere woorden, Dela houdt rekening met stijgende kosten van een uitvaart.

Ook gunstig voor klanten van Dela

De overname is ook voor Dela-leden gunstig, zo stelt de verzekeraar zelf. Door een grotere inkoop kunnen de kosten verlaagd worden. Daarnaast kan Dela ook goedkoper gebruik maken van Yarden crematoria.

Op langere termijn wordt verwacht dat de totale opbrengsten hoger komen te liggen. Dela is een organisatie zonder winstoogmerk, de winst wordt gedeeld met haar leden. De leden die via Dela binnen zijn gekomen profiteren daar overigens meer van dan de nieuwe Yarden-klanten.

Voor verzekerden bij Yarden is de interesse van Dela goed nieuws. Zeker gezien het alternatief van stijgende premies en een versoberde dekking. Wel kunnen de kosten in de toekomst alsnog stijgen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie