Nieuws

Woonbelasting omhoog na record WOZ-waarde?

De WOZ-waarde staat op de hoogste stand ooit. Goed als je plannen hebt om je woning te verkopen. Ook mooi voor gemeenten en de belastingdienst. Doorgaans stijgt de belasting mee met de WOZ-waarde. Hoe zit dat ook alweer?

vrijdag 13 september 2019
Woonbelasting omhoog na record WOZ-waarde?

Voor het vierde jaar op rij is de WOZ-waarde hoger uitgevallen dan het jaar ervoor. Inmiddels staat de teller op gemiddeld €248.000, een stijging van 7.8 procent op jaarbasis. Het CBS rapporteert hiermee de hoogste waarde ooit. Voor jou als huiseigenaar werkt de recordstand door in diverse gemeentelijke belastingen. Bij het verkopen van je huis is een hogere WOZ-waarde juist een voordeel. 

In alle provincies nam de WOZ-waarde toe, al gaat het in Groningen om een minieme stijging. Op plaatselijk niveau is Rotterdam koploper met een stijging van € 26.000 (16%). Amsterdam blijft achter met ‘slechts’ 11 procent. Over een langere periode staat de hoofdstad wel op nummer één, met een stijging van 64 procent sinds 2014. 

Hogere Onroerende-zaakbelasting (OZB)

Woningeigenaren krijgen te maken met diverse gemeentebelastingen, waaronder de OZB. De gemeente stelt ieder jaar een tarief vast voor deze belasting. Het vastgestelde percentage betaal je vervolgens over de WOZ-waarde. In Rotterdam bedraag de OZB voor woningeigenaren dit jaar bijvoorbeeld 0,0969%. Stel de WOZ-waarde is €185.000. In dat geval betaal je €179,27 aan OZB.

Het ingewikkelde is dat een hogere WOZ-waarde niet automatisch inhoud dat je meer aan onroerende-zaakbelasting gaat betalen. Het kan ook zijn dat de gemeente waar je woont een lager OZB-tarief rekent waardoor het alsnog positief uitpakt. In de praktijk zijn gemeenten echter niet snel geneigd om belastingvoordelen weg te geven.

WOZ-waarden en overige belastingen

Naast de OZB is de ingeschatte woningwaarde van belang voor de afvalstoffenheffing en rioolheffing die je jaarlijks af dient te dragen. Het lijstje wordt nog langer, ook de waterschappen rekenen een percentage van de WOZ-waarde als waterschapsbelasting.

De belastingdienst is tot slot van mening dat jouw huis een vorm van inkomen is. Over een deel van de woningwaarde betaal je om die reden belasting in box 1. Ieder jaar bepaalt de belastingdienst met percentage je van de WOZ-waarde moet optellen bij je belastbare inkomen. Dit percentage staat bekend onder de term eigenwoningforfait.

De stijging van de WOZ-waarde is geen verassing. De meting van gemeenten lopen achter op de actuele huizenprijzen. Het is dan ook de verwachting dat ook volgend jaar er een hogere waarde gemeld wordt. Jij als huiseigenaar krijgt pas begin volgend jaar officieel bericht over de vastgestelde waarde van je woning. Rond die tijd komen we weer in de lucht met informatie en tips.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie