Nieuws

Rente familiehypotheek niet overdrijven

Een hogere hypotheekrente voor meer hypotheekrenteaftrek. Bij een familiehypotheek kan het een voordeel zijn. De Belastingdienst accepteert het alleen niet als de rente te veel afwijkt van die bij banken.

maandag 9 september 2019
Rente familiehypotheek niet overdrijven

Een familiehypotheek kan voor starters de opstap zijn naar een eigen woning. Eigen geld meenemen is voor deze groep vaak lastig. Het financiële gat wordt opgevuld door een lening bij de ouders. Ook bij een familielening geldt het recht op hypotheekrenteaftrek. Regel is wel dat er een ‘marktconforme’ rente wordt gerekend. Dat is geen 9 procent, zo is het oordeel van het gerechtshof in een hoger beroep.

Het beroep was aangespannen door een stel dat in 2015 ruim €270.000 leende in de vorm van een familiehypotheek. Er werd een hypotheekrente afgesproken van 9 procent en een looptijd van 30 jaar. Na de belastingaangifte kwam de Belastingdienst in het verweer. De dienst vond een percentage van 4,5 realistischer. Na de rechtbank van Den Haag deelt ook het gerechtshof die mening.

Waarom hogere hypotheekrente rekenen?

Bij een reguliere hypotheek is een hoger dan gebruikelijke hypotheekrente geen voordeel. Het voordeel van hypotheekrenteaftrek weegt namelijk niet op tegen de hogere rentelasten. Bij een familiehypotheek kan een hogere rente juist wel voordelig zijn. Zeker als rendement maken niet het doel van de ouders is. De zoon of dochter kan meer rentelasten van het belastbaar inkomen aftrekken. De betaalde rente kunnen de ouders op hun beurt weer (deels) fiscaal vriendelijk schenken aan het kroost.

Belastingdienst op de barricades

De hogere renteaftrek is een nadeel voor de Belastingdienst. Die gaat dan ook op de barricade bij een hoger dan marktconforme rente bij een familiehypotheek. De 9 procent in de genoemde zaak lijkt in 2019 absurd hoog. Destijds lag de rente echter hoger. Bovendien werd door de kopers het argument aangevoerd dat de lening het karakter heeft van een persoonlijke lening. Over het algemeen is het risico op een dergelijke lening groter, wat een hogere rente rechtvaardigt. De argumentatie werd door de rechtbank van tafel geveegd. Door de uitspraak mag slechts gerekend worden met een rente van 4.5 procent. Over het resterende rentedeel is geen hypotheekrenteaftrek toegestaan.

Momenteel schommelt de laagste hypotheekrente voor een hypotheek met een termijn van 30 jaar rond de 2,30%. De rente op een familiehypotheek mag hoger zijn dan die van de scherpste aanbieder. Reken op een maximale afwijking van circa 25 procent ten opzichte van de gemiddelde rente die je bij banken betaalt. Uiteraard staat het je ook vrij om een lagere rente af te spreken.

Maximale hypotheek en familielening

Er zijn weinig ouder die het hele bedrag voor de woningkoop vrij besteedbaar op de plank hebben liggen. Vaak wordt een familielening aangevuld met een reguliere hypotheek. Bij deze combinatie is het niet zo dat je meer kunt lenen. De hypotheek die je maximaal bij de bank kan krijgen, kan lager uitvallen omdat je ook leent van familieleden. De bank doet dit omdat je ook aan de familie aflossing en eventuele rente verschuldigd bent. Deze verplichtingen zijn onderdeel van je totale lasten.

Maak duidelijke afspraken

Zorg ervoor dat de afspraken goed op papier staan, ook al heb je een goede relatie met je ouders. Samen stem je af welk bedrag er geleend wordt, wanneer het afgelost wordt en in hoeveel termijnen. Uiteraard is ook de rente een punt om vast te leggen, evenals de rentevaste termijn. Een gang naar de notaris is niet verplicht. Toch is het wel aan te raden, alleen al om te voorkomen dat er ooit misverstanden ontstaan over de lening.

Ben je starter of heb je kinderen die plannen hebben om het huis uit te gaan? We helpen je graag op weg, vul daarvoor het onderstaande formulier in. Naast informatie over een reguliere hypotheek kunnen we je alles vertellen over de familiehypotheek. Handig voor je zoon of dochter en een mooie bestemming voor je kapitaal!

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie