Nieuws

Prinsjesdag 2019: de belangrijkste wijzigingen

De vermogensbelasting op de schop, wijzigingen in de overdrachtsbelasting en een hogere bijtelling voor elektrische auto's. Een greep uit de plannen die op Prinsjesdag bekend gemaakt zijn. We geven een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

dinsdag 17 september 2019
Prinsjesdag 2019: de belangrijkste wijzigingen

Rond Prinsjesdag is het niet de vraag of er gelekt wordt maar wanneer. Dit jaar is geen uitzondering. Al ruim voor het hoedjesfestijn werd duidelijk wat ons zoal te wachten staat. De kunst is wel om het overzicht te bewaren. We zetten de wijzigingen en maatregelen op een rij die de meeste impact hebben voor jou als spaarder, belegger woningeigenaar.  

Kosten basiszorgverzekering

De overheid schat in dat je volgend jaar gemiddeld €1.421 betaalt voor de basiszorgverzekering. Dit zou een premiestijging betekenen van ruim €3 per maand of €37 per jaar. Het is nog even afwachten wat de daadwerkelijke premies zijn. Zorgverzekeraars hebben tot 11 november de tijd om hun premies bekend te maken.

Mensen met een lager inkomen kunnen rekenen op een hogere zorgtoeslag. De toeslag wordt verhoogd naar maximaal €67 voor alleenstaanden  95 voor meerpersoonshuishoudens. De stijgende premies van de zorgverzekering wordt hiermee gecompenseerd, als is het nog even wachten op de daadwerkelijke zorgpremies.

Vermogensbelasting op de schop

Een grote wijziging is het aanpassen van de belasting op sparen en beleggen. Als spaarder ga je er op vooruit en betaal je geen belasting tot maar liefst € 440.000. Er zitten wel een paar adders onder het gras. Als de rente stijgt, daalt het bedrag dat je belastingvrij kunt sparen. Bovendien wordt beleggen zwaarder belast. Deze aanpassing geldt pas per 2022. Lees meer hierover in dit eerdere artikel.

Bijtellingspercentage elektrische auto

In 2020 verdubbelt de bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s naar 8 procent over de eerste €45.000 van de cataloguswaarde. Daar blijft het niet bij. In de opvolgende jaren wordt de bijtelling stapsgewijs verhoogd tot 22 procent in 2026. Op dat moment is de bijtelling van een elektrische auto gelijk aan die van een exemplaar dat op brandstof rijdt.

Stimulans woningmarkt

Op de woningmarkt is er dringend behoefte aan nieuwbouwwoningen. Ter stimulering komt een fonds van 1 miljard euro beschikbaar. Gemeenten kunnen hier een beroep op doen als ze zelf niet de middelen hebben voor nieuwbouwprojecten. Nog € 1 miljard gaat naar een verlaging van de belasting voor woningcorporaties en andere grote verhuurders. Die houden dan meer geld over voor nieuwe woningen. Of verduurzaming van woningen.

Verder weegt voortaan de WOZ waarde minder mee bij het vaststellen van huurtarieven. Hierdoor zou het effect van de sterk stijgende WOZ-waardes minder merkbaar zijn, wat positief is voor huurders van een woning.

Afschaffen overdrachtsbelasting voor starters

De overheid onderzoekt of de overdrachtsbelasting kan geschrapt worden voor starters. Dat zou een welkome opsteker zijn voor nieuwkomers op de woningmarkt. In de huidige situatie is een eerste woning kopen voor veel starters financieel niet haalbaar. Op dit moment betaal je nog twee procent, bij een woningprijs van €275.000 komt dit neer op €5.500.

Overdrachtsbelasting omhoog voor beleggers tweede woning

Voor kopers van een tweede woning wordt een overdrachtsbelasting van zes procent overwogen. Als de verhoging door wordt gezet, kan het een fors hogere kostenpost opleveren. Een woningprijs van €275.000 resulteert in 16.500 aan overdrachtsbelasting. In de huidige situatie komt het neer op €5.500. Een fors verschil!

Grote bedrijven en ZZP’ers

In de afgelopen tijd was er veel te doen over de winstbelasting voor bedrijven. Een eerder voorgestelde verlaging gaat nog niet door. Bedrijven betalen hierdoor ook volgend jaar 25 procent belasting over winsten boven de €200.000. In 2021 komt het tarief uit op 21,7 procent, wat meer is dan de eerder toegezegde 20,5 procent.

Ook ZZP’ers leveren iets in wat betreft de zelfstandigenaftrek. In de komende 10 jaar gaat dit fiscale voordeel omlaag naar maximaal €5.000, waar de limiet nu nog op € 7.280 ligt.

Het is nu aan het kabinet om de plannen en maatregelen daadwerkelijk in de praktijk te brengen. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie