Nieuws

Onrust in olieland: meer betalen aan de pomp

Autorijden is niet goedkoop. Bij iedere tankbeurt is het afrekenen weer even schrikken. De kans is groot dat de brandstofprijs stijgt in de komende tijd. De oorzaak? Onrust in olieland.

maandag 16 september 2019
Onrust in olieland: meer betalen aan de pomp

Ging je in augustus tanken bij een Shell station, dan betaalde je gemiddeld € 1.636 voor een liter Shell Fuelsave. De kans is groot dat de rekening binnenkort hoger uitvalt. Het is namelijk nogal onrustig in olieland. Afgelopen weekend kwam de grootste klap. Een Saudisch olieveld werd  aangevallen met geavanceerde drones. De prijs van olie ging meteen door het dak door deze ruwe verstoring van de olieproductie. Grote kans dat je dit gaat merken aan de pomp.

Door de aanvallen is circa vijf procent van de wereldwijde productie aan olie gesaboteerd. Dit zorgde voor een stijging van de prijzen die nog nooit eerder is vertoond. Na uitschieters van 19 procent stijgingen daalde de prijzen weer iets na de eerste schrik. Het effect blijft echter groot.

Al langer onrustig

De aanval op de olievelden is niet het eerste incident dat de prijs opdrijft. Eerder al was het onrustig in Libië en brak er een revolutie uit in Venezuela. Landen die relatief belangrijk zijn voor de beschikbaarheid van olie. Belangrijk is ook de zwaardere sancties die de Verenigde Staten aan Iran heeft opgelegd. Als gevolg van die sancties werden schepen met olie in beslag genomen en nam zowel de onrust als de prijs toe.

Beleggers maken zich zorgen dat er slechts een paar geavanceerde drones nodig zijn om de productie van olie te dwarsbomen. De angst voor herhaling en meer structurele problemen is erger dan de onderbreking zelf. Een plotseling tekort is er niet direct. Zo heeft bijvoorbeeld de Verenigde Staten voor noodgevallen een behoorlijke reservevoorraad. Olie genoeg, zo twitterde Trump al optimistisch. Voor de lange termijn blijft een stabiele nieuwe aanvoer van belang.

Olieprijs afhankelijk van veel factoren

Eind vorig jaar nog stond de olieprijs erg laag. Zo laag dat olierijke landen de handen ineen sloegen om de prijs op te drijven. De prijs van olie hangt af van verschillende zaken, waaronder:

  • De vraag naar olie
    Gaat het minder goed met de wereldeconomie, dan is er doorgaans minder vraag naar olie. Afnemende vraag zorgt in een normale markt voor lagere prijzen. Als het economisch voor de wind gaat is het effect omgedraaid.
  • Het aanbod van olie
    Landen kunnen afspraken maken over het aantal vaten olie dat ze produceren. Niet alle productielanden doen mee aan zo’n bondgenootschap. Ook onderling verschillen de meningen soms.
  • De Euro/dollar prijs
    Voor ons in Europa telt mee dat de prijs van olie standaard in dollars wordt berekend. Als de waarde van de dollar toeneemt ten opzichte van de euro, wordt het in verhouding duurder. Voor dezelfde euro krijg je namelijk minder olie terug.

Benzineprijs aan de pomp

In januari lag de gemiddelde prijs voor een liter benzine (Shell) op €1.528. Vervolgens steeg de prijs naar €1.711 in mei, om daarna weer licht terug te zakken naar de eerder genoemde €1.636 in augustus. In februari 2016 was tanken het fijnst, met een prijs van slechts €1.383 per liter.

Het is niet zo dat een 10 procent hoger tarief voor ruwe olie meteen wordt doorberekend aan de pomp. De olie moet eerst bewerkt worden voor het als brandstof gebruikt kan worden. Daarnaast is er huidige voorraad die nog tegen een andere prijs is ingekocht. Toch moet je, zeker als het onrustig blijft, rekening houden met een tegenvaller bij het tanken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie