Nieuws

NHG-grens 2020 lager dan actuele woningprijs

Volgens jaar komt de grens voor Nationale Hypotheek Garantie boven de 3 ton uit. Mooi als je van plan bent een huis te kopen. Wel is de kans ook toegenomen dat de woning die je op het oog hebt meer kost dan is toegestaan voor NHG.

zaterdag 21 september 2019
NHG-grens 2020 lager dan actuele woningprijs

Volgend jaar stijgt de grens van de Nationale Hypotheek Garantie naar €310.000. Een stijging van €20.000 ten opzichte van het huidige jaar. Reden voor de verhoging is de gestegen verkoopprijs van de gemiddelde woning. Toch ligt de actuele woningwaarde nu alweer hoger dan de grens voor volgend jaar. Dat heeft vooral te maken met de berekening die deze grens bepaalt.

Sinds twee jaar wordt de NHG-grens gebaseerd op de gemiddelde koopsom van verkochte woningen in juni, juli en augustus van het voorafgaande jaar. Voor volgend jaar tellen dus deze uitgangspunten:

- Juni € 301.736
- Juli € 309.689
- Augustus € 316.183

Het gemiddelde van de bovenstaande maanden bedraagt € 309.203. Vervolgens wordt er afgerond naar het dichtstbijzijnde hele bedrag dat deelbaar is door € 5.000, in dit geval €310.000. Ondanks de verhoging loopt de NHG-grens nu al achter op de actuele gemiddelde prijs. Het gevolg van de relatief lage stand in juni en juli.

Grens hoger bij energiebesparende voorzieningen

Kopers die energiebesparende maatregelen doorvoeren, kunnen een hypotheek aanvragen tot maximaal 106 procent van de woningwaarde. Normaal gesproken is 100 procent de limiet. Wat betreft de NHG-grens houdt dit een verruiming in naar €328.600. Wel dien je daarvoor maatregelen te treffen als het isoleren van spouwmuren of het vervangen van de CV-ketel.

Oversluiten naar NHG lastiger

Nieuw is dat je per 2020 een hypotheek zonder NHG niet altijd meer kan oversluiten naar één met NHG. Die beperking geldt wanneer de woningwaarde hoger is dan de grens van €310.000. Voor veel woningbezitters zal dit het geval zijn, gezien de gemiddelde prijs in augustus. De wijziging kan een nadeel zijn vanwege de rentekorting die doorgaans wordt verstrekt op een NHG-hypotheek.

Premie voor NHG nog niet bekend

Bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie betaal je een eenmalige premie. Dit jaar is deze verplichte bijdrage 0.9 procent van de koopsom. Bij een woning van €310.000 komt het neer op € 2.790. Binnenkort wordt het percentage voor volgend jaar bekend. Diverse organisaties binnen de woningmarkt vinden dat het fors lager kan, zeker nu de woningmarkt op stoom is en relatief weinig mensen in de problemen komen met hun hypotheeklasten.

De voordelen van een NHG-hypotheek

Waarom zou je een NHG-hypotheek afsluiten als je ervoor moet betalen? Geldverstrekkers hebben meer zekerheid. Onder bepaalde voorwaarde staat de stichting achter NHG garant. Bijvoorbeeld als je door ziekte de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. De bank kan een lagere rente rekenen vanwege het lagere risico. Positief voor jouw maandlasten. Over de hele looptijd is het voordeel vaak veel groter dan de eenmalige kosten.

Daarnaast draagt een NHG-hypotheek bij aan je eigen gemoedsrust. Bij onvoorziene zaken als werkloosheid, ongevallen of een scheiding kun je een beroep doen op de garantiestelling. Vervolgens wordt bekeken of je in aanmerking komt en welke lasten je nog wel kunt dragen. Daarnaast moet je rekening houden met de voorwaarden. Zo moeten de problemen buiten jouw schuld zijn ontstaan.

Zeker in een sterk opgaande woningmarkt loopt de NHG-grens al snel achter de feiten aan. De prijs van zes maanden geleden zijn al snel uit zicht. Twee keer per jaar de grens vaststellen wellicht meer recht doen aan de actuele marktsituatie. Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Laat het ons weten en we helpen je graag op weg.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie