Nieuws

Weer subsidie mogelijk voor energiebesparende maatregelen

Het dak isoleren, spouwmuurisolatie laten aanbrengen of het glas vervangen. Voor dergelijke energiebesparende maatregelen kun je subsidie aanvragen. Dit zijn de regels en mogelijkheden.

woensdag 28 augustus 2019
Weer subsidie mogelijk voor energiebesparende maatregelen

Het isoleren van je woning levert als het goed is een lagere energierekening op. Wel is de eenmalige investering vaak een drempel. Goed nieuws is dat je nu een deel van de kosten terug kunt krijgen. Heb je na 15 augustus twee of meer energiebesparende maatregelen getroffen? In dat geval kan je een beroep doen op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). De subsidiepot bedraagt in totaal 84 miljoen. Daarbij geldt, op = op!

De subsidie loopt vanaf 15 augustus tot eind volgend jaar. Vanaf 2 september kan de subsidie aangevraagd worden via deze overheidswebsite. Overigens komt er ook na 2020 subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen. Dan vanuit de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Voor welke maatregelen geldt de subsidie?

Het is zonde als de warmte je huis te snel via het dak verlaat of de kou juist naar binnen komt door de ramen. De onderstaande maatregelen dragen bij aan een goed geïsoleerd huis en vallen onder de subsidieregeling.

  • Spouwmuurisolatie
  • Gevelisolatie, zowel binnen en buiten
  • Dakisolatie
  • Vloer- en bodemisolatie
  • Hoogrendementsglas


Ook voor minder ingrijpende maatregelen kan je subsidie aanvragen. Denk aan een energiezuinig ventilatiesysteem, een isolerende voor- en achterdeur of slimme thermostaat.

Tot €15.000 subsidie

In principe kan je als woningeigenaar voor maximaal €10.000 aan subsidie aanvragen. Voordat je de limiet bereikt heb je zelf al aardig wat kosten gemaakt. Reken erop dat je ongeveer 20 procent van de gemaakte kosten terug kunt krijgen. De rest is voor eigen rekening.

Bij een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen is er een bonus en loopt de mogelijke subsidie op tot €15.000. Daar kom je overigens niet zomaar voor in aanmerking. Naast volledige isolatie moet je een systeem voor CO2-gestuurde ventilatie hebben of balansventilatie met warmteterugwinning. Dat zijn geen halve maatregelen.

Voorwaarden aanvraag

Het aanvragen van de subsidie is alleen mogelijk als het om je eigen hoofdverblijf gaat. Andere voorwaarden zijn:

  • Je laat minstens 2 energiebesparende isolatiemaatregelen uitvoeren
  • Je vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd en betaald zijn
  • Het is niet toegestaan dat de eigenaar én bewoner zelf de maatregelen uitvoert. Dit moet gebeuren door bouwbedrijven die als dusdanig bij de KvK zijn ingeschreven
  • De maatregelen worden uitgevoerd binnen de bestaande thermische schil. Ofwel, voor aan- of nieuwbouw aan je woning geldt geen subsidie


Bij de aanvraag voeg je een formulier toe met details van de maatregelen. Het bouwbedrijf kan dit papierwerk voor je regelen maar het is jouw verantwoordelijkheid.

Er warmpjes bijzitten voelt nog beter als het deels mogelijk gemaakt is met subsidie. Verdiep je goed in de exacte voorwaarden voordat je de aannemer aan de slag zet. Zo voorkom je te hoge verwachtingen van de regeling.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie