Nieuws

Vakantiehuisje op een park kopen? Let op deze risico's

Een eigen vakantiehuisje kopen bij zee of in de bossen. Voor veel mensen de ideale bestemming van hun spaargeld. Het verwachte rendement is echter niet altijd even realistisch.

woensdag 21 augustus 2019
Vakantiehuisje op een park kopen? Let op deze risico's

Onder particuliere beleggers overweegt 66 procent te investeren in een recreatiewoning. Een kwart hiervan is dit puur vanuit beleggingsmotief van plan, zo blijkt uit onderzoek van Cash Magazine. De directe inkomsten bestaan uit de huur die vakantiegangers betalen. Daarnaast heb je de kans op een stijging van de waarde van het vakantiehuisje. Kan geen spaarrekening tegenop toch? Houd er wel rekening mee dat het kopen van een vakantiehuisje meer risico’s met zich meebrengt. 

We willen de pret niet direct bederven. Het kopen van een vakantiehuisje kan zeker goede rendementen opleveren, nog los van de tijd die je er zelf kunt doorbrengen. In de afgelopen jaren is de waarde van vastgoed opgelopen, wat ook positief is voor bezitters van vakantiewoningen. De huurinkomsten die je ontvangt zijn onder voorwaarden vrijgesteld van belasting. Althans, zolang je niet als ondernemer te boek staat bij de Belastingdienst.

Risico’s vakantiehuisje kopen

Het rendement van een vakantiehuisje is vooral afhankelijk van de verhuurmogelijkheden. Die kunnen tegenvallen. Daarnaast krijg je met kosten te maken die ten koste gaan van de verdiensten. Je loopt daarbij de volgende risico’s:

  • De onderhoudskosten pakken hoger uit dan begroot
  • Huurinkomsten vallen tegen omdat je minder huur kan vragen dan verwacht
  • Het vakantiepark wordt minder populair, waardoor het vakantiehuisje minder wordt verhuurd dan vooraf werd aangenomen
  • Er is te weinig rekening gehouden met overige kosten als het uitbesteden van schoonmaak, verzekeringskosten en gemeentelijke belastingen
  • Bij een omslag op de woningmarkt kan de waarde van het huisje dalen. Zie het dan ook als een investering voor de langere termijn, zodat je tijdelijke schommelingen uit kunt zitten.


Huisje kopen op vakantiepark

Een huisje op een vakantiepark heeft voordelen. Vaak bestaat de mogelijkheid om de verhuur, schoonmaak en een deel van het onderhoud uit te besteden aan het park. Soms is het zelfs verplicht. Handig als je zelf niet al te dichtbij woont of je deze praktische zaken niet zelf wilt doen. Wel betaal je voor deze service, waardoor het rendement op de verhuur daalt.

Op hun sites geven parken een indicatie van de mogelijke inkomsten uit verhuur, gebaseerd op de historische verhuur en de te verwachte bezetting. Ga goed na of de inschatting inderdaad realistisch is. Het kan ook zijn dat het park een bepaald basisrendement garandeert bij verhuur. Ook daarbij is het goed om na te vragen waar die garantie op gebaseerd is.

Geen eigenaar van de grond

Naast kosten voor het huisje krijg je jaarlijks een rekening voor het parkonderhoud. Hiermee wordt het groen onderhouden, evenals het zwembad, speeltoestellen en eventuele sanitaire voorzieningen. Belangrijk is dat je over het algemeen eigenaar wordt van de vakantiewoning maar niet van de grond waar deze op staat. Goed om rekening mee te houden als je de prijs vergelijkt met huisjes die niet op een park staan en inclusief de grond verkocht worden. Het vakantie dat goedkoop lijkt, kan dan toch de minder aantrekkelijke optie zijn.

Veel vakantieparken spelen handig in op de interesse. Nieuw te bouwen vakantiehuisjes worden aangeboden als hét alternatief voor sparen. Zie je jezelf al zitten op de veranda van je eigen huisje? Maak voor jezelf een goede financiële begroting en neem daar ook negatieve scenario’s in mee. Zo wordt het huisje geen blok aan je been als de huurinkomsten tegenvallen of het onderhoud duurder uitvalt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie