Nieuws

Je huisdier verzekeren als volwaardig gezinslid

Een huisdier wordt steeds belangrijker in het gezin. Dat is terug te zien in het gestegen aantal afgesloten huisdierverzekeringen. Wat dekt zo’n basisverzekering eigenlijk? Wij zetten het op een rij.

woensdag 7 augustus 2019
Je huisdier verzekeren als volwaardig gezinslid

Een huisdierenverzekering wordt steeds populairder. In de eerste helft van dit jaar zijn er 55% meer verzekeringen afgesloten ten opzichte van vorig jaar, aldus Reaal Dier & Zorg. Als oorzaak voor deze stijging stelt de verzekeraar dat Nederlanders hun huisdier steeds meer zien als een volwaardig lid van het gezin. Tijd om jouw hond of kat tegen zorgkosten te verzekeren? Dit kan je verwachten van de verzekeringsdekking.  

De meeste verzekeringen worden afgesloten voor jonge honden. Een logische keus, eerder schreven we al dat vooral jonge honden brokkenpiloten zijn. Daarnaast is het verzekeren van oudere huisdieren soms lastiger. Zodra je weet dat je hond of kat iets specifieks mankeert, kan je voor die kwaal geen verzekering afsluiten.

Opbouw van de premie

De premie van de huisdierverzekering wordt berekend aan de hand van de leeftijd, gewicht en het ras van je huisdier. Net als bij mensen zijn er meer gezondheidsproblemen te verwachten bij het ouder worden. Daarom betaal je meer voor een huisdier op leeftijd. Ook de omvang van je huisdier heeft invloed op de premie. Een zwaarder huisdier betekent doorgaans een hogere premie.

Sommige rassen kunnen extra gevoelig zijn voor bepaalde aandoeningen, waardoor deze aandoeningen niet, of alleen tegen aanvullende kosten, verzekerd kunnen worden. De exacte voorwaarde verschillen per verzekeraar.

Vergoedingen huisdierverzekering

Veel verzekeraars hebben een vergoedingspercentage en/of een eigen risico. Door zelf te bepalen hoe hoog deze zijn, heb je invloed op je premie. Met een 70 procent vergoedingspercentage wordt per behandeling 70% vergoedt en betaal jij de overige 30 procent. Hoe hoger het vergoedingspercentage, des te hoger je premie.

Sommige verzekeraars rekenen ook een eigen risico per jaar. Tot dat bedrag betaal je eerst de kosten zelf. Heb je dus een eigen risico van €150 dan betaal je eerst zelf €150. Alle andere beroepen op de verzekering worden betaald vanuit de verzekering, los van de dekking en je gekozen vergoedingspercentage. Los van het eigen risico kan je ook te maken krijgen met een maximale vergoeding per jaar. Reken in de praktijk op een maximum tussen de €2.500 en €5.000.

Wat zit doorgaans in het basispakket?

Hieronder vind je een lijst met wat er grofweg in een basispakket zit. Hierbij wordt er wel uitgegaan dat er een noodzaak is. Zo wordt een consult om nagels te knippen niet door alle verzekeraars als noodzaak gezien.

  • Noodzakelijk consult
  • Medicatie
  • Preventieve zorg
  • Noodzakelijk medisch onderzoek (röntgenfoto's, echo, bloed onderzoek en ECG)
  • Noodzakelijke opname
  • Euthanasie


Is jouw hond of kat ook niet meer weg te denken uit je huishouden? Bij ziekte laat je het dier niet in de steek. De rekening van de dierenarts kan flink oplopen. Dit risico kun je deels opvangen met een huisdierverzekering. Bekijk goed voor het afsluiten wat er wel en niet gedekt wordt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie