Nieuws

Hypotheekrente kan verder omlaag

De rente daalt verder. Beleggers zijn niet gerust op een snelle oplossing van het handelsconflict tussen China en de VS. Ook centrale banken dragen opnieuw een steentje bij aan de dalende trend.

maandag 5 augustus 2019
Hypotheekrente kan verder omlaag

Eind mei schoot de rente op Nederlandse staatsobligatie onder het nulpunt. Na een korte opleving halverwege juli zette de dalende lijn door. Inmiddels staat de teller al op -0,38 procent. De daling zet de trend voor de richting van de hypotheekrente. In de afgelopen week verlaagden diverse geldverstrekkers de rente op hypotheken, waaronder ABN Amro en ING. De verwachting is dat meer aanbieders volgen.

De laagste hypotheekrente voor een hypotheek met een looptijd van 10 jaar is op dit moment 1,37 procent. Kies voor je voor een looptijd van 20 jaar, dan kun je rekenen op minimaal 1,96 procent. Naast de laagste rentes is het ook gemiddelde gedaald in de afgelopen weken.

Rente staatsobligaties daalt verder

De rente op Nederlandse staatsobligaties daalt weer, na een kleine opleving halverwege juli. Er zijn verschillende oorzaken voor de verdere daling. Een belangrijke is de voortdurende handelsoorlog tussen China en de VS. Begin juli waren de landen in gesprek en waren er tekenen van vooruitgang. Inmiddels dringt langzaam het besef weer door dat het conflict niet in één meeting en met wat afspraken van tafel is. De aanhoudende onrust zorgt ervoor dat beleggers op zoek gaan naar investeringen met een beperkt risico. Als gevolg hiervan daalt de rente op staatsobligaties.

Een andere oorzaak van dalende rentestanden is het beleid van de Amerikaanse centrale bank (FED). Voor het eerst sinds tien jaar tijd heeft de toezichthouder de rente verlaagd. Hierbij gaat het om de rente die banken betalen als ze geld lenen bij de FED. De Europese tegenhanger van de FED is de ECB. Die houdt de rentes al tijden op een historisch dieptepunt. Voor banken is dit een stimulans om zelf tegen lage rentes geld uit te lenen aan hun eigen klanten.

Ontwikkeling rente Nederlandse staatsobligatie


De rente op een Nederlandse staatsobligatie (met een looptijd van tien jaar) bedraagt -0,38 procent.

Verband met hypotheekrente

De rente op staatsobligaties is een goede maatstaf voor de hypotheekrente. Een dergelijke obligatie is een lening die de overheid uitgeeft. Ofwel, als investeerder leen je geld uit aan de Nederlandse staat. In een normale economie ontvang je in ruil daarvoor rente. Op dit moment mag je blij zijn dat je geld in veilige overheidshanden is. Daar betaal je als investeerder voor in plaats dat je een vergoeding ontvangt.

Een bank kijkt bij een hypotheekaanvraag naar het risico dat er aan de lening kleeft. Dit risico is belangrijk voor het bepalen van de hypotheekrente die de bank rekent. De rente op staatsobligaties is daarbij een basis, waar vervolgens een percentage bovenop geteld wordt als risicopremie. Het is geen vaste wetenschap. De ene bank kan later reageren op marktontwikkelingen dan de andere, onder andere om de concurrentie voor te blijven.

Diverse banken verlagen hypotheekrente

Eind juli en begin augustus regent het renteverlagingen bij hypotheekaanbieders. ABN Amro, ING Nationale Nederlanden, NIBC en Florius zijn voorbeelden van aanbieders die een verlaging hebben doorgevoerd. Vandaag volgt Delta Lloyd nog met een verlaging. Naar verwachting zullen meer geldverstrekkers volgen op korte termijn.

De verder dalende rentes zijn goed nieuws als je een woning gaat kopen of je maandlasten wilt verlagen met het oversluiten van jehypotheek. De keerzijde is een extreem lage spaarrente en karig rendement op je pensioenvermogen. Daar lever je het voordeel vaak ongemerkt weer in.  

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie