Nieuws

Huis kopen in dure stad? Zoek een alternatief in de buurt

De prijs per vierkante meter woning verschilt sterk per provincie en plaats. Het loont dan ook zeker de moeite om te vergelijken. We geven een beter betaalbaar alternatief voor de drukste steden.

woensdag 14 augustus 2019
Huis kopen in dure stad? Zoek een alternatief in de buurt

Huizenprijzen verschillen fors per provincie. Het verschil is opgelopen tot €175.000 euro, zo constateerde de Rabobank in haar meest recente kwartaalbericht. Waar je in een provincie zelf gaat wonen is ook bepalend voor de prijs. Wat als je niet de hoofdprijs wil betalen in drukke steden als Amsterdam en Utrecht? We hebben een voordeliger alternatief in de buurt op een rij gezet. Dit op basis van het verschil in prijs per vierkante meter. Zo weet je waar je het meeste huis krijgt voor je geld.  

Ook op gemeenteniveau is het gemiddelde verschil in verkoopprijs tussen het duurste en goedkoopste gemeente is nog nooit zo hoog geweest. In 2018 waren de twee uiterste Blaricum en Delfzijl, met een gemiddelde verkoopprijs van €902.200 versus €142.200.

Prijsverschillen eengezinswoning per provincie

Wonen in het noorden van het land is doorgaans een stuk goedkoper dan wonen in de Randstad. In Utrecht betaal je voor een eengezinswoning gemiddeld €454.000, gevolgd door Noord-Holland met €431.000. In Groningen en Friesland ben je hiervoor respectievelijk €228.000 en €227.000 kwijt.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Huizenprijs per vierkante meter

De hoeveelheid huis dat je krijgt voor een x bedrag kan flink verschillen per gemeente. Zo ben je in Laren €6.141 kwijt per vierkante meter, terwijl dit in Delfzijl maar €1.479 is. Grotere steden hebben doorgaans ook een hogere prijs per vierkante meter. Zo betaal je in Amsterdam per vierkante meter de hoofdprijs van €5.592 terwijl je in Rotterdam €3.299 en in Groningen ‘maar’ €2.436 betaald.

In de onderstaande tabel zie je de prijs per vierkante meter in de grote steden en een goedkoper alternatief in een straal van 20km. Alleen het alternatief in Noord-Holland ligt wat verder. Dichtbij Amsterdam zijn simpelweg weinig goedkope gemeenten te vinden.

Bron: Huizenzoeker.nl

De prijzen verschillen niet voor niets. Los van de woning zelf betaal je voor zaken als werkgelegenheid in de buurt, voorzieningen en een centrale ligging. Toch hoef je daarvoor niet per se in het centrum van de populairste steden te wonen. Gemeenten in de buurt kunnen beter betaalbaar zijn en nog steeds prima aansluiten op je woonwensen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie