Nieuws

Dit dekt de ‘buiten de deur verzekering’

Krijg je onderweg met diefstal te maken zonder dat je op vakantie bent? Normaal gesproken draai je zelf op voor de schade. Met een buiten de deur verzekering zijn je spullen ook in die situatie gedekt.

maandag 19 augustus 2019
Dit dekt de ‘buiten de deur verzekering’

Wordt je fototoestel of laptop gestolen terwijl je op vakantie bent, dan kan je onder voorwaarden een beroep doen op je reisverzekeraar. Wel moet je dan daadwerkelijk op reis zijn. Voor spullen in en rond je huis is er de inboedelverzekering. Veel verzekeraars bieden een aanvullende ‘buiten de deur verzekering’ aan. Hiermee kan je spullen verzekeren die je meeneemt in alledaagse situaties. Check vooraf goed wat er wel en niet onder de dekking valt, zodat je weet wat je mag verwachten.

Diefstal valt bij alle aanbieders onder de dekking van de verzekering, dit in tegenstelling tot verlies. Sowieso dien je verantwoordelijk met je spullen om te gaan. Laat je jouw fototoestel zichtbaar in de auto liggen of heb je jouw mobiel op een tafel in het restaurant laten liggen? Voor de verzekeraar is dit een reden om na diefstal geen vergoeding uit te keren.

Wat valt er onder de dekking?

De exacte dekking van de buiten de deur verzekering verschilt per aanbieder. Denk over het algemeen aan spullen als:

  • Sieraden, foto- en videocamera’s
  • Tablets, laptops en smartphones
  • Zonnebrillen en camera's
  • Contant geld
  • Medische hulpmiddelen


Zelfs spullen die je hebt geleend kunnen onder de dekking vallen. Een gebruikelijke voorwaarde is dat je ze hebt geleend voor eigen gebruik, zonder dat je ervoor hebt betaald.

Maximale vergoeding en eigen risico

Verzekeraars hanteren zonder uitzondering een maximum verzekerd bedrag. Je spullen zijn bijvoorbeeld verzekerd tot € 3.000. Vaak kan je ervoor kiezen om dit bedrag te verhogen, wat ook een hogere verzekeringspremie tot gevolg heeft.

Als de daadwerkelijke schade hoger ligt, betaal je het resterende deel zelf. Naast dit maximum is een maximumvergoeding per categorie gebruikelijk. Zo is het niet verstandig om al te veel contant geld mee te nemen. In geval van diefstal loop je het risico zelf op te draaien voor een groot deel van de schade. Hetzelfde geldt bij een kostbaar fototoestel, peperdure sieraden of andere kostbaarheden. Naast de maximeringen dien je rekening te houden met een eigen risico.

Dekkingsgebied verschilt

Ben je vaak in het buitenland te vinden? Controleer dan of dit onder het dekkingsgebied van de verzekering valt. Diverse verzekeraars beperken dit tot Nederland. Dat hoeft overigens geen probleem te zijn. De meeste mensen zijn in het buitenland op vakantie, waardoor de reisverzekering dekking biedt.

Nieuw- of dagwaarde?

Waar verzekeraars ook verschillend mee omgaan is de waardering van de spullen. Zeker bij oudere spullen kan je de dagwaarde vergoed krijgen, ofwel de waarde op het moment dat de schade is ontstaan. Deze waarde ligt dus lager dan wat je ooit voor het product hebt betaald. In sommige situaties krijg je wel de nieuwwaarde vergoed, bijvoorbeeld wanneer je iets claimt dat nog geen jaar oud is. Check de voorwaarden welke termijnen en voorwaarden de verzekeraar precies hanteert.

Diefstal van een duur apparaat als een laptop of fototoestel is altijd vervelend. De buiten de deur verzekering kan de pijn verzachten. Houd wel rekening met de uitsluitingen en voorwaarden. Zo voorkom je een dubbele teleurstelling na diefstal, schade of verlies.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie