Nieuws

Betaal je straks minder voor een NHG-hypotheek?

Bij het afsluiten van een NHG-hypotheek betaal je borgtochtprovisie. Deze eenmalige bijdrage is 0,90 procent van de koopsom. Te veel, zo klinkt kritiek vanuit de markt. Ga je straks minder betalen?

maandag 26 augustus 2019
Betaal je straks minder voor een NHG-hypotheek?

Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaal je een eenmalige bijdrage, ofwel borgtochtprovisie. In 2019 bedraagt dit 0,90 procent van de koopsom, lager dan een jaar ervoor. Koop je een huis van €275.000, dan is de NHG-bijdrage dus €2.475. Te veel, zo stellen consumentenorganisaties. De reden? Minder huiseigenaren doen een beroep op de garantieregeling. Bovendien is de gemiddelde schade kleiner dan voorheen.

Eén van de voordelen van een NHG-hypotheek is de zekerheid die het je geeft. Onder andere bij een scheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid kan je een beroep doen op de regeling. Met de financiële hulp is het langer mogelijk om in de woning te blijven wonen of wordt een eventueel verlies gedekt bij een gedwongen verkoop. Wel moet je hiervoor aan de voorwaarden voldoen.

Goed gevulde kas NHG

De bijdrage die je betaalt gaat in de NHG pot, zodat er kapitaal opgebouwd wordt voor het bijstaan van gedupeerde woningeigenaren. Naast de woningkoper zelf heeft ook de bank baat bij de zekerheid die het geeft. Om die reden ontvang je doorgaans rentekorting bij een NHG-hypotheek. De stichting achter NHG heeft een goed gevulde oorlogskas. In het eerste kwartaal van 2019 is het vermogen toegenomen naar € 1.299 miljoen in totaal, 2,7 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Minder huiseigenaren doen beroep op regeling

Het aantal keer dat een beroep is gedaan op NHG daalde in het eerste kwartaal van dit jaar met maar liefst 76 procent. Dit wil niet automatisch zeggen dat er minder huiseigenaren te maken krijgen met zaken als een scheiding of arbeidsongeschiktheid. Vooral de hoge huizenprijs is de reden. Zelfs als een woning gedwongen verkocht moet worden, is de verkoopopbrengst vaker voldoende voor het afbetalen van de hypotheekschuld. In de situaties waarin dit niet lukt gaat het om een kleiner verlies per geval.

Afname aantal NHG-hypotheken

De goedlopende woningmarkt is terug te zien in het aantal verstrekte NHG-hypotheken. In jaren lag het niet zo laag als in het eerste kwartaal van dit jaar. Voor een deel is dit te verklaren doordat er sowieso minder bestaande woningen zijn verkocht. Ook de woningprijs zelf speelt een rol. In 2019 mag je alleen een NHG-hypotheek afsluiten als de koopsom niet meer dan €290.000 bedraagt, of €307.400 voor een woning met energiebesparende mogelijkheden. Deze grens wordt al snel gepasseerd door de hard gestegen woningprijzen.

Bijdrage kan omlaag?

De borgtochtprovisie bedroeg vorig jaar 1 procent. Voor dit jaar is er 0,10 procent van de provisie afgegaan. Consumentenorganisaties vragen om een verdere verlaging. Zeker nu uit cijfers blijkt dat NHG in deze woningmarkt minder hoeft bij te springen. Een lagere provisie maakt het voordeliger voor toekomstige kopers. Op een woningprijs van €290.000 scheelt het €290 bij verlaging van 0,10.

De roep om lagere provisie komt niet uit de lucht vallen. In het verleden betaalden huizenkopers fors minder. In 2008 ging het om slechts 0,45 procent. De helft van het huidige percentage. In de jaren die volgde werd het crisis op de woningmarkt en schoot de borgtochtprovisie omhoog.

Het is waarschijnlijk dat de NHG-bijdrage volgend jaar verder omlaag gaat. De vraag is wel of dat in grote sprongen gaat. De buffer wordt juist opgebouwd voor mindere tijden op de woningmarkt. Nu kun je een crisis op de woningmarkt nauwelijks indenken. Dat is echter voor iedere crisis het geval... Wil je weten wat de beste hypotheek in jouw situatie is? Laat je reactie achter via het onderstaande formulier en je hoort snel van ons.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie