Nieuws

Voordeel rentemiddeling hypotheek groter door nieuwe regels

Lagere maandlasten door de historisch lage rente? Dat kan door je hypotheek over te sluiten of de rente te middelen. Sinds 1 juli zijn de regels rond rentemiddelen gewijzigd. In jouw voordeel!

donderdag 4 juli 2019
Voordeel rentemiddeling hypotheek groter door nieuwe regels

Heb jij een lopende hypotheek met een torenhoge hypotheekrente uit het verleden? Ook in die situatie kun je profiteren van de huidige rentestanden. Die staan historisch laag. Naast het oversluiten van je hypotheek is rentemiddeling een optie. Daarbij betaal je een rente die onder je huidige niveau ligt, goed voor de maandlasten. Bovendien maken nieuwe regels het sinds juli interessanter.

Bij het oversluiten van je hypotheek is een lagere rente het doel. Wat jij minder betaalt aan rente loopt de bank mis. In sommige gevallen kan deze boete hoog uitvallen (Hier lees je hoe de boete wordt berekend). Als klap op de vuurpijl moet deze in één keer betaald worden. Reden voor veel huiseigenaren om af te zien van oversluiten.

Rentemiddeling: Boete gespreid betalen

Een andere manier om toch te profiteren van de lage rente is door middel van ‘rentemiddeling’. Je betaalt de boete dan niet in een keer, maar je spreidt hem over de totale nieuwe rentevaste periode. In de praktijk spreek je een nieuwe rente af met de geldverstrekker, die tussen de laagste rente en jouw huidige rente ligt. Zo levert zowel de bank als jij iets in. Vandaar de term middeling.

Vanaf juli geen vergoedingsvrije ruimte

Geldverstrekkers rekenden bij rentemiddeling, naast de boete, vaak nog een extra vergoeding. Vanaf 1 juli mag dat conform de Europese regelgeving niet meer. Je betaalt aan de geldverstrekker dus echt alleen het nadeel dat ze lopen omdat de eerdere hypotheekafspraken gewijzigd worden.

Met de nieuwe regels lopen geldverstrekkers meer risico. Wanneer jij verhuist en dus je hypotheek wordt opgeheven, loopt de bank de hogere rente mis die jij in termijnen zou betalen. Om dit nadeel voor banken te compenseren, mag je bij rentemiddeling geen beroep meer doen op de ‘vergoedingsvrije ruimte’. Ofwel, de mogelijkheden tot extra aflossen worden beperkt.

Veel banken al voorbereid

Diverse banken hebben hun rekenmethodes al voor 1 juli afgestemd op de nieuwe situatie. Het is dus niet automatisch zo dat rentemiddelen je sinds deze maand altijd meer voordeel oplevert. Andere banken, waaronder ASR, zijn nog in beraad hoe rentemiddeling in de toekomst wordt aangeboden en of ze er überhaupt mee doorgaan.

Lagere maandlasten en risico’s

Met de historische lage rentes is de kans groot dat je hypotheek uit het verleden een hogere rente heeft. Voor een hypotheek met een rentevaste termijn van 20 jaar betaal je nu zo’n 2,05 procent aan hypotheekrente. Bijna tien jaar terug lag dit tarief nog boven de tien procent.

Betaal jij nog een hoge rente? Bekijk in hoeverre het voordeel biedt om de hypotheek over te sluiten of de rente te middelen. Ga daarbij ook na wat de risico’s zijn. Bij rentemiddeling spreek je bijvoorbeeld een nieuwe looptijd af. Dat kan een nadeel zijn wanneer de rentes verder dalen.

Wil je weten of rentemiddeling over oversluiten in jouw situatie interessant is? Geef het aan via onderstaand formulier, onze specialisten staan voor je klaar.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie