Nieuws

‘Verleng looptijd aflossingsvrije hypotheken’

Lage maandlasten, niet aflossen en alleen rente betalen. De voordelen van de aflossingsvrije hypotheek. Aan het eind van de looptijd moet er toch betaald worden. Wat als dat niet lukt?

vrijdag 19 juli 2019
‘Verleng looptijd aflossingsvrije hypotheken’

Onder andere Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit voor een langere looptijd van aflossingsvrije hypotheken. Dit zou betekenen dat de hypotheek geen 30 jaar loopt maar bijvoorbeeld 75 jaar. Deze aanpassing kan voorkomen dat oudere huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek in de problemen komen. Niet iedereen is even goed in staat om aan het eind van de looptijd te voldoen aan de eisen van de bank.

Bij een aflossingsvrije hypotheek los je tijdens de looptijd niet af, je betaalt alleen rente tijdens de looptijd. Het aflossen komt pas als de hypotheektermijn is verstreken. Doorgaans na 30 jaar. Vooral veel oudere huiseigenaren hebben een dergelijke hypotheek. Wie nu een aflossingsvrije hypotheek sluit heeft namelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Wat is het probleem bij aflossingsvrije hypotheken?

Als de hypotheekperiode na 30 jaar afloopt, moet de hypotheekperiode verlengt worden. De bank kan als voorwaarde stellen dat er een bedrag wordt afgelost. Dat kan problematisch zijn, zeker als de huiseigenaar geen goedgevulde spaar- of pensioenpot heeft. In het meest ongunstige geval zijn er geen financiële mogelijkheden om af te lossen en is verhuizen de enige optie. Vaak naar een huurwoning, aangezien het kopen van een andere woning niet haalbaar is.

Verlengen looptijd hypotheek

Bij het verlengen van de looptijd wordt het moment van terugbetaling vooruit geschoven. Voor de huiseigenaar is dit een uitkomst terwijl de bank langer op het geld moet wachten. Daar staat tegenover dat de bank over een groter bedrag rente blijft ontvangen.

VEH stelt dat het verlengen van de hypotheektermijn voor veel oudere huiseigenaren zekerheid biedt. Vaak hebben ze een relatief lage aflossingsvrije lening, door de lagere woningprijzen in het verleden of door de eerdere gedeeltelijke aflossing. Zelfs een eventuele oplopende rente of afnemende hypotheekrenteaftrek levert geen ondraaglijke maandlasten op voor deze groep, zo is de inschatting.

Nu nog weinig aangeboden

Banken kunnen ook nu al verlenging toepassen bij aflossingsvrije hypotheken. In de praktijk is het slechts een enkele geldverstrekker die de optie daadwerkelijk aanbiedt. Naast verlengen van de looptijd is ook het schrappen van de einddatum een oplossing. Aflossing vindt ook dan plaats bij verkoop van de woning, bijvoorbeeld wanneer verhuizen noodzakelijk is door ouderdom.

Overwaarde verzilveren

Zeker oudere huiseigenaren hebben vaak een forse overwaarde op hun woning. Dit maakt een mogelijk verplichte verhuizing extra wrang. De kans is groot dat de huur na een verhuizing hoger ligt dan de eerdere rentelasten. De overwaarde kan op verschillende manieren benut worden. Zo is er de zogenoemde ‘opeethypotheek’ als aanvullende lening. In dit eerdere artikel lees je meer over het verzilveren van de overwaarde.

Na de oproep van consumentenorganisaties als VEH ligt de bal bij geldverstrekkers. De Nederlandse Vereniging van Banken is nog weinig concreet met de melding dat mensen tijdig contact moeten opnemen met hun geldverstrekker als ze problemen verwachten. Heb je zelf lang geleden een aflossingsvrije hypotheek gesloten? Ga voor jezelf alvast na welk bedrag er aan hypotheekschuld openstaat en of je voldoende kapitaal opbouwt voor een eventuele aflossing.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie