Nieuws

Verduurzaming huis moet vooral geld opbrengen

Het milieu een handje helpen met zonnepanelen of het isoleren van het dak? Allemaal prima maar het moet ook wel wat opleveren. Wat is jouw motivatie voor energiebesparende maatregelen?

maandag 1 juli 2019
Verduurzaming huis moet vooral geld opbrengen

Als het aankomt op het verduurzamen van de woning speelt geld een grotere rol dan het milieu. Energiebesparende maatregelen moeten vooral terugverdiend worden, zo is de conclusie van een woononderzoek door ING. Slechts vijf procent van de woningeigenaren noemt het klimaat als belangrijkste drijfveer. Financiële middelen zijn een beperkte belemmering voor zaken als het aanleggen van zonnepanelen of isoleren van de muren.

In het onderzoek werd deelnemers onder andere gevraagd naar hun motivatie voor het verduurzamen van de woning, of juist het nalaten ervan.

Drempels voor verduurzaming

Deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd naar redenen om geen geld te besteden aan het verduurzamen van de woning. De belangrijkste zijn:

 • Te lange terugverdientijd - 41%
 • Wachten op ondersteuning overheid - 32%
 • Wachten op goedkoper worden van de techniek - 28%
 • Ontbreken voldoende financiële middelen - 22%


Verduurzaming meenemen bij verbouwing

Verreweg de minderheid (38%) van alle woningbezitters investeert op dit moment in verduurzaming van de woning. Het grootste deel daarvan past energiebesparende maatregelen toe omdat er toch verbouwd wordt. Omdat de aannemer toch al aan de slag gaat, kan het combineren ook een kostenvoordeel opleveren. Overigens is verduurzaming niet in alle huishoudens hét onderwerp van gesprek. Slechts 20 procent praat er vaak over.

Financieren energiebesparende maatregelen

Het aanleggen van zonnepanelen kost al snel een paar duizend euro. Ga je voor een complete isolatie van de vloer, muren en het dak? In dat geval kunnen de kosten fors oplopen. De kans is groot dat de bodem van je spaarrekening snel in zicht komt. Gelukkig zijn er alternatieven voor het financieren van energiebesparende maatregelen als:

 • Je lopende hypotheek verhogen of oversluiten
 • Een lening vanuit het Nationaal Energiebespaarfonds
 • Hypotheek met een lagere rente
 • Persoonlijke lening of specifieke hypotheek voor verduurzaming


Meer informatie over de mogelijke financiering lees je in dit eerdere artikel.

Woningbezitters blaken van vertrouwen

De opmars van de woningprijzen en koopinteresse heeft het vertrouwen van woningeigenaren goed gedaan. Ze zijn steeds optimistischer over hun eigen situatie. Wel verwachten ze minder vaak een stijging van de woningprijzen en het aantal huizenverkopen. Ook een stijging van de hypotheekrente zal minder frequent voorkomen, zo is de gemiddelde inschatting.

Zie je die zonnepanelen bij de buren en lijkt je dat ook wel wat? Of ben je benieuwd wat isolatiemaatregelen kunnen opleveren? Laat een reactie achter via het onderstaande formulier en onze hypotheekspecialisten denken graag met je mee. Dat geldt uiteraard ook als je wilt verbouwen zonder te verduurzamen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie