Nieuws

Prijs nieuwbouwwoning door het dak

Het aantal beschikbare koopwoningen neemt sinds lange tijd toe en de prijsstijging vlakt af. Ben je op zoek naar een nieuwbouwwoning? Daar betaal je in verhouding de hoofdprijs voor.

donderdag 11 juli 2019
Prijs nieuwbouwwoning door het dak

In het afgelopen kwartaal zijn er minder nieuwbouwwoningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de sterk stijgende prijs is een drempel voor mogelijke kopers. Voor de gemiddelde nieuwbouwwoning werd €387.000 betaald, een stijging van 17 procent. Gelukkig valt er ook goed nieuws te melden voor kopers. Het totale aanbod aan beschikbare koopwoningen stijgt en de prijsstijging zwakt af.

Al zes kwartalen op rij daalt het aantal verkochte nieuwbouwwoningen. Willen mensen opeens die instapklare woning niet meer? Aan het enthousiasme voor het type huis ligt het niet. Het probleem zit in de prijsverhouding ten opzichte van bestaande woningen. In de afgelopen twee kwartalen steeg de prijs voor nieuwbouw met €80.000 per kwartaal. Niet bepaald aanlokkelijk als je toch al moeite hebt om de hypotheek rond te krijgen.

Prijs nieuwbouwwoning loopt uit de pas

Het uit de pas lopen van nieuwbouwprijzen is deels te verklaren door hogere bouwkosten. Zowel voor de grond als het personeel moet de projectontwikkelaar dieper in de buidel tasten. Kosten die bij bestaande oudere woningen niet van toepassing zijn. Daarnaast werken plaatselijke en landelijke regels prijsverhogend. Denk bijvoorbeeld aan richtlijnen rond gasloos bouwen.

Groter aanbod, meer verkochte woningen

Voor het eerst in acht kwartalen is het aantal verkochte bestaande koopwoningen hoger uitgevallen dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. NVM makelaars deden goede zaken met 39.000 verkochte woningen. Vooral huizen boven de €300.000 waren in trek, in dit prijssegment lag het aantal verkopen 20 procent hoger. Kopers van een woning betaalden gemiddeld €308.000 voor hun nieuwe onderkomen. Een nieuw record, al merkt de makelaarsvereniging dat de prijzen minder hard stijgen dan voorheen.

Het stijgende aantal verkopen komt deels doordat meer verkopers hun woning te koop zetten. Zeker in meer populaire gebieden trekt nieuw aanbod al snel de interesse van mogelijke kopers. Het zijn vooral doorstromers die hiervan profiteren. In het starterssegment zit minder beweging.

Verkoeling in Amsterdam

In Amsterdam lijkt er iets meer lucht te ontstaan op de woningmarkt. Met name huizen tussen de €250.000 en €400.000 gingen vaker over de toonbank. De prijs lag daarbij bijna vier procent lager dan in het tweede kwartaal vorig jaar. Ook meer in het centrum namen de prijzen nauwelijks toe. In dit duurdere segment bleef het aantal verkochte woningen stabiel. De NVM ziet hierin een teken dat de prijzen in het topsegment van de Amsterdamse woningmarkt een plafond bereikt hebben.

De woningprijzen in de grotere steden zijn ook van belang als je in een kleinere plaats woont. Vaak is een trend in de prijzen daar het eerst te zien, al blijven er altijd regionale verschillen. Voor een verdere afkoeling is behoorlijk wat extra aanbod nodig, zeker nu de betaalbaarheid van nieuwbouw te wensen overlaat.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie