Nieuws

Hypotheek binnen bereik van meer uitzendkrachten

De arbeidsmarkt verandert snel. Dertig jaar voor één werkgever werken komt steeds minder voor. Banken passen zich hierop aan. Bijvoorbeeld bij hypotheekaanvragen door uitzendkrachten.

woensdag 17 juli 2019
Hypotheek binnen bereik van meer uitzendkrachten

Als uitzendkracht bij een gecertificeerd uitzendbureau kan je sinds twee jaar een perspectiefverklaring aanvragen. Vanaf nu is dit ook mogelijk als je voor een uitzendbureau werkt dat geen eigen taxateur voorhanden heeft. Door de wijziging komen meer uitzendkrachten in aanmerking voor de verklaring die nodig is bij een hypotheekaanvraag.

Voorheen was het zo dat een eigen taxateur van het uitzendbureau de perspectiefverklaring opstelde. In het vervolg kan dit ook door een externe taxateur gedaan worden. Dit loopt via Stichting Perspectiefverklaring, waar het Waarborgfonds Eigen Woningen, hypotheekverstrekkers, uitzendbureaus en consumentenorganisaties bij betrokken zijn.

Minimaal 52 weken werkervaring

Belangrijke voorwaarde bij de aanvraag van de Perspectiefverklaring via een externe partij is dat je als uitzendkracht tenminste 52 weken beoordeelbare werkervaring hebt. Dat hoeft niet altijd een aangesloten periode te zijn waarin je gewerkt hebt voor dezelfde uitzendorganisatie. Wel zijn daar doorgaans voorwaarden aan verbonden. Zo maak je minder kans als je zonder duidelijke reden bent overgestapt en dien je een jaar via de andere uitzendorganisatie gewerkt te hebben.

Perspectiefverklaring voor uitzendkrachten

In de verklaring wordt een inschatting gegeven van het minimale toekomstige inkomen van de flexwerker. In dat opzicht is het vergelijkbaar met een werkgeversverklaring. Als flexwerker zit je in een andere positie dan een medewerker met een vast contract in loondienst. Dat zien we terug aan de volgende punten in de perspectiefverklaring:

  • Je werkervaring, inclusief huidige baan
  • Het opleidingsniveau en de afgeronde opleidingen
  • Jouw positie binnen de markt waarin je opereert


Naast deze zaken is een beschrijving van je eigen motivatie onderdeel van de verklaring, evenals eventuele referenties en beoordelingen.

Veel banken doen mee

De zorg, horeca of logistiek, in steeds meer branches verschuift de manier van werken. Banken zijn zich daarvan bewust en passen hun werkwijze aan. De ruimere mogelijkheden voor uitzendkrachten zijn daar een voorbeeld van. Met de perspectiefverklaring kun je bij talloze aanbieders terecht, waaronder ABN Amro, ING en Rabobank. Ook hypotheekverstrekkers als Aegon, Allianz, Argenta, ASR, BLG Wonen, Delta Lloyd en Florius bieden de optie aan.

Geen garantie

De verklaring is geen garantie voor succes. Uiteindelijk bepaalt de geldverstrekker of je, op basis van de informatie in de verklaring, in aanmerking komt voor een hypotheek en wat de maximale leenmogelijkheden zijn.

Werk je als uitzendkracht, flexwerker en ben je van plan een woning te kopen? Onze specialisten kunnen de mogelijkheden voor je in kaart brengen. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie