Nieuws

Betere bescherming bij gebreken nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning koop je om er zonder al te veel gedoe in te trekken. Juist dan is het vervelend als er bij de bouw zaken niet goed gaan. Wat te doen bij gebreken aan een nieuwbouwwoning?

donderdag 25 juli 2019
Betere bescherming bij gebreken nieuwbouwwoning

Kopers van een klushuis weten dat de handen uit de mouwen moeten om de woning helemaal in orde te maken. De luxe van een nieuwbouwwoning is dat deze af en direct bewoonbaar is. Des te groter is de tegenvaller als er na oplevering toch gebreken aan het licht komen. Gelukkig is sinds kort de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht, met als het goed is een beter  toezicht op de kwaliteit van bouwprojecten. Ook geeft het jou als koper meer zekerheid als er herstelwerkzaamheden plaats moeten vinden.

Vereniging Eigen Huis geeft aan dat haar aangesloten bouwkundigen in 2018 gemiddeld 21 gebreken registreerden bij de oplevering van nieuwbouwwoningen. Hetzelfde aantal als een jaar eerder. De gebreken variëren van scheuren in een badkamertegels tot een complete muur die scheef loopt. Voorbeelden van gebreken uit de praktijk zijn:

 • Kwalitatief ondermaats schilderwerk
 • Krassen en vlekken in ramen
 • Verkeerd afgesteld hang- en sluitwerk
 • Muren die scheef lopen en beschadigde plafonds
 • Lekkage door slechte kitnaden


De vereniging wijst een hoge werkdruk, personeelstekorten en een gebrekkige coördinatie aan als boosdoener. Naast de gebreken zelf is van belang hoe adequaat de aannemer reageert. Het snel herstellen van de fouten kan alsnog zorgen voor een tevreden koper.

Stijging vrijstaande woningen

Het bouwen van woningen is mensenwerk, waar kleine en grotere fouten worden gemaakt. In de afgelopen vier jaar steeg het aantal gebreken bij oplevering van 15 naar 21, een toename van 40 procent. Vrijstaande woningen kennen de meeste oplevergebreken, wat verklaarbaar is aangezien ze doorgaans groter zijn.

Nieuwe wet gebreken nieuwbouwwoningen

Wanneer is iets een gebrek en wie draait financieel op voor het herstel ervan? Vragen die in veel situaties resulteren in onenigheid tussen koper en aannemer. De nieuwe wet moet meer duidelijkheid verschaffen, onder andere door:

 • Herstellen gebreken
  Bouwbedrijven moeten ook een gebrek herstellen dat bij de oplevering niet direct is opgemerkt. Hierdoor beperkt de garantie zich minder tot het opleveringsmoment, met als beoogd effect dat de bouwer zorgvuldig te werk gaat. Deze verplichting gaat in vanaf 2021.

 • Toezicht tijdens de bouw
  Met de nieuwe wet worden private bouwinspecteurs verantwoordelijk voor het toezicht tijdens de bouw. Wel wordt eerst met een proef getest of dit daadwerkelijk een positief effect heeft op de geleverde kwaliteit. Het toezicht is nu nog een taak van gemeenten.


Klagen kan bij de geschillencommissie

De nieuwe wet is een stap vooruit maar geen garantie voor perfect uitgevoerde nieuwbouwprojecten. Bij blijvende onenigheid kan de Geschillencommissie ingeschakeld worden. Check op de site van deze onafhankelijke organisatie in welke situatie dit mogelijk is en wat de voorwaarden zijn.

De kosten van een klachtafhandeling zijn € 340 voor koop- en aannemingsovereenkomsten die na 2007 zijn afgesloten. Stelt de commissie je in het gelijk, dan krijg je het bedrag terug. Als je deels in het gelijk gesteld wordt, bepaalt de commissie hoe dit bedrag verdeeld wordt tussen jouw de aannemer.

Een paar scheve stopcontacten zijn het probleem niet. Het wordt vervelender als je meteen al te maken krijgt met lekkage of voortdurend tegen die rare plek op het plafond aankijkt. De nieuwe wet biedt meer houvast wat betreft het herstel. Zorg er sowieso voor dat je ook zelf de voortgang controleert. Sommige gebreken zijn al voor de oplevering duidelijk zichtbaar.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie