Nieuws

Als huizenkoper heb je altijd drie dagen bedenktijd

Na het tekenen van het koopcontract heb je wettelijk recht op bedenktijd. Kom je na deze periode terug op je koop, reken in dat geval op een forse boete. Let bij de bedenktijd op deze details.

maandag 22 juli 2019
Als huizenkoper heb je altijd drie dagen bedenktijd

Het kopen van een huis is voor veel mensen een stressvolle bezigheid. Rustig overwegen wat je wilt bieden is er vaak niet bij, zeker niet in deze woningmarkt. Bij populaire woningen is tijdens de onderhandeling zelfs nauwelijks ruimte voor ontbindende voorwaarden. Toch heb je na het tekenen van het contract nog bedenktijd. Wettelijk bepaald is dat je binnen drie dagen van de koop af kunt, ongeacht de reden. Let daarbij op de volgende details.

De bedenktijd is in het leven geroepen om jou als huizenkoper te beschermen tegen het al te spontaan kopen van een huis. Het gaat immers om een koop met veel impact.

Drie dagen bedenktijd bij het kopen van een huis

Te laat terugkomen op je koopbeslissing kan een behoorlijke financiële strop opleveren. Zo is het gebruikelijk dat de verkoper in die situatie een percentage van de koopprijs krijgt als vergoeding. Houd bij de bedenktijd rekening met de volgende regels:

  • De bedenktijd begint op de dag nadat het voorlopig koopcontract is getekend
  • Zaterdag en zondag gelden als één dag
  • De bedenktijd eindigt nooit in het weekend, het schuift door naar de maandag


Rekening houdend met bovenstaande aandachtspunten verloopt het bedenkschema als volgt.

Koper ontvangt getekende koopovereenkomst - Bedenktijd tot en met
Maandag ---> Donderdag
Dinsdag ---> Vrijdag
Woensdag ---> Maandag
Donderdag ---> Maandag
Vrijdag ---> Dinsdag
Zaterdag ---> Dinsdag
Zondag ---> Woensdag

Feestdagen tellen niet mee

De standaard Nederlandse feestdagen, inclusief 5 mei, tellen niet mee. Valt één van de dagen tijdens de bedenktijd op een feestdag, dan wordt de termijn verlengt tot de eerstvolgende reguliere doordeweekse dag.

Bedenktijd vervalt bij herhaalde koop

Stel je hebt een huis gekocht en je doet een beroep op de wettelijke bedenktijd maar je krijgt er toch spijt van? Koop je dezelfde woning vervolgens toch binnen zes maanden, dan komt het recht op bedenktijd te vervallen. Een vrij onwaarschijnlijk scenario maar goed om te weten.

Advies- en notariskosten

Dat je onder de koop uit kan, wil niet zeggen dat je er ook beter van wordt. Voor het afsluiten van je hypotheek heb je al de nodige kosten gemaakt. Ook de overdracht van de woning heeft al plaatsgevonden bij de notaris. Ondanks het afblazen van de koop blijven deze kosten overeind.

De bedenktijd staat los van mogelijke ontbindende voorwaarden in het koopcontract. Heb je slapeloze nachten en neemt twijfel de overhand? Binnen de drie dagen kun je de verkoper per e-mail melden de koop te cancellen. Vraag om een bevestiging zodat je er zeker van bent dat de boodschap over is gekomen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie