Nieuws

Vakantiehuisje cancelen? Dit dekt de annuleringsverzekering

Voor een geslaagde vakantie hoef je niet ver. Nederland staat bol van de campings waar ieder jaar hele volksstammen veel vakantieplezier beleven. Maar wat als de vakantie niet door kan gaan?

woensdag 26 juni 2019
Vakantiehuisje cancelen? Dit dekt de annuleringsverzekering

In een goede Nederlandse zomer hoef je de grens niet over voor tropische temperaturen. Een huisje op een vakantiepark is voor veel vakantiegangers een prima bestemming. Je betaalt wel vooraf en de dagen staan vast. Wat nu als je door omstandigheden toch niet kunt gaan? Een annuleringsverzekering beperkt de schade. De eventuele schadevergoeding is wel afhankelijk van de dekking en voorwaarden.

Veel vakantieparken bieden zelf een annuleringsverzekering aan die je kunt afsluiten om vakantiepech te dekken. De dekking is grofweg te onderscheiden in de volgende groepen:

 • Ernstige ziekte, ongeval of overlijden
  Annuleren is doorgaans mogelijk bij ernstige ziekte en ongevallen of overlijden van de verzekerde zelf. Familie in eerste en tweede graad valt ook onder de dekking. Personen buiten de familie soms ook, bijvoorbeeld wanneer je de wettelijk verantwoordelijke bent van een minderjarige of volwassene met een handicap. Een uitkering vanuit de verzekering geldt niet als de persoon op het moment van boeken van de verzekering, of het afsluiten van de verzekering, al in het ziekenhuis lag.

 • Gebeurtenissen in het beroepsleven
  Wanneer het volgende zich voordoet op het werk of studie:
  - Jij of je partner wordt onverwacht en niet uit vrije wil ontslagen
  - Bij het maken van een herexamen. Let op, normale examens dus niet
  - Je krijgt een betaalde baan of stage die begint vlak voor of tijdens je vakantie
  - Je vervanger op het werk wordt onverwacht ernstig ziek of overlijd

 • Ernstige materiële schade
  In volgende gevallen biedt de verzekering dekking bij materiële schade:
  - Bij schade aan je huis of een ander onroerend goed, die directe aandacht vereisen. De schade kan ontstaan zijn door brand, waterschade of bijvoorbeeld een storm.
  - Schade, diefstal of technisch mankement aan je auto die voor vertrek is ontstaan en waar een garagebedrijf aan te pas moet komen voor het herstel.


Per verzekering verschilt de termijn waarin de schade voor vertrek aangericht moet zijn. Zo geeft de ene partij alleen dekking als het 48 uur voor vertrek heeft plaatsgevonden, terwijl de andere een week aanhoudt.

Annulering door gerechtvaardigde redenen

Er kunnen natuurlijk ook nog andere problemen ontstaan waardoor je echt niet op vakantie kunt. Een scheiding bijvoorbeeld, of complicaties tijdens je zwangerschap. In overleg met de verzekeraar kan je bespreken wat de mogelijkheden tot annuleren zijn.

Wat krijg je vergoed?

Voor de hoogte van de vergoeding kijkt de verzekeraar naar de vakantiedagen die je moet cancelen. Mis je twee dagen omdat de auto kapot ging, dan krijg je in dat geval twee dagen vergoed. Daarnaast kan er een eigen risico gelden. De hoogte daarvan verschilt per aanbieder. Zelf heb je ook verantwoordelijkheden. Zo moet je de instructies van de verzekeraar volgen en je inspannen om eenmaal ontstane schade zo veel mogelijk te beperken.

Zeker wanneer je meerdere keren per jaar op vakantie gaat is een doorlopende annuleringsverzekering vaak voordeliger dan een eenmalige. Verdiep je goed in de dekking voordat je een verzekering afsluit en vergelijk de premies.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie