Nieuws

Korten van je pensioen dichterbij door Trump

Trump maakt bepaald geen vrienden. Vooral tussen China en de VS botert het niet. Deze internationale conflicten raken zelfs jouw pensioen. Het korten van pensioenen komt dichterbij.

maandag 3 juni 2019
Korten van je pensioen dichterbij door Trump

Op het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid worden gesprekken over een aangepast pensioenstelsel weer hervat. Eerdere gesprekken met werkgevers en werknemers leverden geen doorbraak op. Intussen zitten veel pensioenfondsen in een lastig financieel parket. Vooral op economisch gebied zit het tegen. Hoofdrolspeler op het toneel is Donald Trump, die met zijn beleid zelfs invloed heeft op jouw pensioen.

In mei is de situatie bij pensioenfondsen er verder op achteruit gegaan. Dit door dalende rentes en spanningen op de beurzen. Juni begint niet veel beter, met een verder oplaaiende ruzie tussen China en de VS als belangrijkste oorzaak. Jouw pensioen is mede afhankelijk van Trump’s beleid:

1. America first
Trump maakt bepaald geen vrienden. Vooral tussen China en de VS botert het niet. De landen bestoken elkaar met extra tarieven bij het importeren van producten of proberen met ´nieuwe regels´ grote bedrijven uit elkaars land dwars te zitten. Ook met landen als Rusland, Mexico en India is de relatie bekoeld.

Het gevolg van de internationale spanningen zijn dalende koersen op de aandelenbeurs. Slecht voor jouw pensioen aangezien pensioenfondsen een deel van de pensioengelden beleggen in aandelen.

2. Minder rente-inkomsten
Als beleggingen in aandelen te risicovol worden, gaan investeerders op zoek naar andere bestemmingen voor hun geld. Ze kunnen het bijvoorbeeld uitlenen aan stabiele overheden of banken. Het probleem is dat die daar weinig voor over hebben. Soms moet er zelfs betaald worden als het geld wordt uitgeleend. Pensioenfondsen zijn voor hun inkomsten voor een groot deel afhankelijk van rente-inkomsten. Deze inkomsten komen verder onder druk te staan als de handelsconflicten aanhouden.

3. Voorstander lage rente
In de Verenigde Staten heeft de centrale bank, ofwel de FED, invloed op de rentes. Reguliere banken kunnen bijvoorbeeld geld lenen en uitlenen aan de FED, die daar zelf periodiek het tarief voor vaststelt. In Europa hebben we met de ECB een soortgelijke instantie. De centrale banken zijn onafhankelijk en bepalen hun rentebeleid op basis van economische en internationale ontwikkelingen.

Trump is een fanatiek voorstander van lagere rentes, die naar zijn idee positief zijn voor de economie. Deze mening houdt hij niet voor zichzelf. De onafhankelijke FED wordt met regelmaat via Twitter aangespoord om de rente te verlagen. Los van de vraag of de FED hiernaar luistert, hoef je van Trump weinig te verwachten op pensioengebied.

Korten pensioenen

In het nieuwe akkoord hoeft er niet gekort te worden als de dekkingsgraad van pensioenfondsen meer dan 100 bedraagt. Zelfs met een nieuw pensioenakkoord valt korten op de pensioenen echter niet uit te sluiten in de komende tijd. Op dit moment ligt deze drempel hoger. Meer over deze dekkingsgraad en het korten lees je in dit eerdere artikel.

Op termijn heeft ook de VS niets aan een handelsoorlog met landen als China. De voorzichtige analyse is dat Trump de spanning opvoert om uiteindelijk met veel bombarie een verzoenende overeenkomst te sluiten. Overigens zou daarmee het lek bij pensioenfondsen niet zo maar boven zijn. De rente moet flink stijgen voordat pensioenen uit de gevarenzone zijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie