Nieuws

Stellen regelen financiën vaker samen

Heeft je partner weer eens iets gekocht, zonder dat jij het wist? Het beheren van de huishoudpot gaat niet altijd goed. Toch regelen meer stellen de financiën samen. Stel jezelf deze vragen.

maandag 17 juni 2019
Stellen regelen financiën vaker samen

27 procent van de stellen heeft wel eens meningsverschillen over geldzaken, zo meldt het Nibud. Vooral een andere kijk op sparen en bezuinigen zijn reden voor onenigheid. Ironisch genoeg zijn dit juist de onderwerpen waarover de meeste afspraken zijn gemaakt. Goed nieuws is dat we de dagelijkse financiën wel vaker samen regelen. Maak duidelijke afspraken en voorkom verhitte gesprekken over de aanschaf van dat extra paar fraaie schoenen of die gadget.   

Het Nibud onderzocht hoe 770 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot 75 hun financiën regelen. De uitkomsten werden vergeleken met eerdere resultaten.

Financiën vaker samen geregeld

Eén derde van de stellen regelt de dagelijkse financiën samen. In 2007 was dit nog geen kwart en nam vaker één van de partners de taak op zich. Het merendeel van de stellen gooit de inkomsten op één gezamenlijke hoop. Opvallend genoeg heeft een verschil in inkomen weinig invloed op deze keus. Belangrijker is dezelfde visie op geldzaken als sparen en aankopen doen. Partners met dezelfde kijk op geldzaken zijn eerder te porren voor een gezamenlijke aanpak.

Partners die ook een eigen rekening hebben betalen vooral de mobiele telefoon en andere persoonlijke uitgaven van eigen rekening. De top-3 daarbij is:

Eigen rekening

1. Mobiele telefoon
2. Kleding
3. Zorgverzekering

Gezamenlijke rekening

1. Meubels
2. Witgoed
3. Apparaten

Jongvolwassen stellen meer onenigheid

Jongvolwassenen regelen de financiën vaker samen en praten er ook meer over dan oudere stellen. Toch hebben ze het daarmee niet automatisch beter voor elkaar dan stellen op meer gevorderde leeftijd. Sterker nog, jongvolwassenen hebben vaker meningsverschillen over hun financiën. Vooral het bestedingspatroon is onderwerp van discussie, onder andere door het ontbreken van duidelijke afspraken.

Maak duidelijke afspraken

Het Nibud geeft met de volgende vragen handvatten voor het inrichten van je financiële huishouding.

  • Welke inkomsten en uitgaven hebben jullie samen? En individueel?
  • Welk systeem van ‘wie betaalt wat’ hanteren jullie?
  • Wat spreken jullie af over samen sparen?
  • Hoe zorgen jullie dat jullie beiden de gezamenlijke administratie kennen?


Het kan helpen om een jaarbegroting te maken waarin je jaarlijks te verwachten inkomsten en uitgaven staan. Op die manier weet je waar eventuele pijnpunten liggen en met welke financiële ruimte je rekening kunt houden. Bovendien voorkomt het scheve gezichten achteraf.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie