Nieuws

Sparen en aflossen met hoger inkomen

De spaarrente mag dan bedroevend laag zijn, toch blijven we sparen. Ook aflossen blijft populair, met consumptieve kredieten voorop. Hierdoor neemt de gemiddelde schuld per huishouden af.

maandag 24 juni 2019
Sparen en aflossen met hoger inkomen

Het beschikbare inkomen van huishoudens steeg in het eerste kwartaal van 2019 met 2,4 procent, zo meldt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) vandaag. Vooral het aantal gewerkte uren is de oorzaak voor deze stijging. Ondanks de lage spaarrente zijn we meer gaan sparen en waren aandelen minder populair. Goed nieuws is dat we per huishouden minder schulden hebben dan een jaar eerder.

In het eerste kwartaal kochten Nederlanders meer producten en diensten dan in dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de toename bleef er wel meer geld over. Het deel dat overblijft na aftrek van de aankopen wordt ook wel de individuele besparing genoemd. Die kwamen in totaal neer op 4,5 miljard, een stijging van 1,8 miljard ten opzichte van een jaar eerder. Kortom, we zijn meer uit gaan geven maar houden toch ook meer over.

Meer gespaard ondanks spaarrente

Een deel van de extra financiële ruimte vindt zijn weg naar de spaarrekening. Daarnaast gingen beleggers op zoek naar veiligheid en werden relatief veel beleggingen in aandelen verkocht. Per saldo zorgt dit ervoor dat het totaal aan spaargeld in het eerste kwartaal van dit jaar met 7,4 miljard euro toe nam. Zelfs de extreem lage spaarrente net boven het nulpunt remt de spaardrift van Nederlanders nauwelijks af.

Lagere schulden

Naast sparen was ook het aflossen van schulden in trek. Voor het eerst sinds eind 2016 namen de schulden van huishoudens af. Het waren deze keer niet de aflossingen op hypotheken die de grootste bijdrage leverden. Vooral consumptief krediet en andere langlopende leningen werden afgelost. Wat betreft woninghypotheken was ook een stijging merkbaar, al lag deze lager dan in de afgelopen kwartalen.

 

Het is positief dat we gemiddeld meer over houden aan het eind van de maand. Kanttekening is dat het niet voor ieder huishouden op hoeft te gaan. Daarnaast wil het ook niet automatisch zeggen dat het leven er goedkoper op is geworden. Feit is dat we er langer voor werken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie