Nieuws

Rechtsbijstandsverzekering voor conflict met verhuurder

Te hoge huur, te korte opzegtermijn of een flinke lekkage. Er zijn genoeg aanleidingen voor een gesprek met je verhuurder. Maar wat als die geen actie onderneemt of je zelfs intimideert?

vrijdag 28 juni 2019
Rechtsbijstandsverzekering voor conflict met verhuurder

Op de markt voor huurwoningen is het dringen. Zeker betaalbare woningen in de particuliere verhuur zijn schaars. De krappe markt trekt nieuwe verhuurders aan. Dat zijn niet altijd professionele aanbieders met jarenlange ervaring. In principe kan iedereen met genoeg kapitaal actief worden als verhuurder. Wat als jij een conflict krijgt met de woningcorporatie of particuliere verhuurder? Met een woonmodule van de rechtsbijstandverzekering sta je sterker.

Problemen met verhuurders zijn geen denkbeeldig probleem, zo bleek uit recent onderzoek van BNR. Landelijk gezien gaat het om zeker enkele honderden incidenten, variërend van een onwettige huurverhoging tot intimidatie door verhuurders.

Rechtsbijstandverzekering en verhuurders

Is de verhuurder niet voor rede vatbaar en kom je er niet uit na overleg? Met een rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp bij conflicten. De meeste verzekeraars bieden dekking en hulp op verschillende gebieden. Deze zijn vaak verdeeld in de volgende modules: verkeers-, consument-, woon-,en arbeidsconflicten. Zo kun je de dekking afstemmen op jouw risico’s.

Wat valt er onder de woonmodule?

In de woonmodule kun je dekking en hulp verwachten bij huur- en verhuur geschillen, geschillen over overbouwing, verborgen gebreken en burenruzies. De exacte dekking verschilt per verzekeraar. Sommige verzekeraars bieden bijvoorbeeld geen hulp bij burenruzies waar anderen dat wel doen. Wat betreft verhuur gaan veel voorkomende conflicten over:

  • Het niet correct aanhouden van een opzegtermijn
  • De woning heeft gebreken die de verhuurder aan te rekenen zijn
  • Een huurverhoging die boven het toegestane maximum ligt
  • Niet geleverde service terwijl deze wel is overeengekomen in de huurovereenkomst
  • De verhuurder rekent extra kosten voor verbouwingen


Wachttijd bij afsluiten van verzekering

Na het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering hebben veel verzekeraars een wachttijd. Gedurende deze periode kan je geen hulp van hen verwachten. Sluit je dus op 1 februari een verzekering af, dan kan je tot mei geen hulp verwachten. Per verzekeraar verschilt de duur van deze wachttijd.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten als conflict al bestaat?

Er geldt geen dekking als je de verzekering afsluit terwijl er al sprake is van een conflict. Overigens kan je ook dan wel baat hebben bij de verzekering. Veel verzekeraars adviseren je onder voorwaarden gratis over je mogelijkheden bij de onenigheid. Daarnaast kan je met een verzekering wel rechtshulp krijgen voor een vaste prijs. Je weet dan van te voren hoeveel je kwijt bent en je bent dus niet afhankelijk van het uurtarief van een advocaat.

Het is altijd beter om er in onderling overleg goed uit te komen. Lukt dat niet, dan kan je jouw standpunten kracht bijzetten met hulp van de rechtsbijstandverzekeraar. Check wel goed de exacte voorwaarden en dekking voor je de verhuurder officieel op het matje roept.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie