Nieuws

NN gaat er met verzekeringstak Vivat vandoor

Heb je een verzekering via Reaal of pechhulp bij Route Mobiel? Vandaag werd duidelijk dat Nationale Nederlanden de partij achter deze merken koopt. Hiermee komen ze terug in Nederlandse handen.

vrijdag 7 juni 2019
NN gaat er met verzekeringstak Vivat vandoor

Nationale Nederlanden (NN) koopt de schadetak van Vivat. Hiermee troeft de verzekeraar onder andere ASR en Aegon af, dat Vivat ook zagen als een welkome overnameprijs. Onderdeel van de deal zijn merken als Route Mobiel, Reaal en Reaal Dier & Zorg. Vivat is met onder andere het label Zwitserleven ook actief in levensverzekeringen en vermogensbeheer. Deze activiteiten worden overgenomen door het buitenlandse bedrijf Athora. Wat merk jij precies van deze wijzigingen?

ASR was van plan om heel Vivat in te lijven. De deal die nu op tafel ligt is wat ingewikkelder. Het op Bermuda gevestigde verzekeringsbedrijf Athora neemt eerst heel Vivat over. Vervolgens koopt NN van Athora alleen de onderdelen die te maken hebben met schadeverzekeringen.

Voormalig eigenaar achter de tralies

In 2015 werd Vivat, toen nog onder de naam Reaal, door de Nederlandse overheid verkocht aan het Chinese Anbang. Deze verzekeraars was behoorlijk actief in het kopen van buitenlandse bedrijven. De koopwoede resulteerde in een te hoge schuldenlast. Daarnaast kwam voormalig topman Wu Xiaohui in de problemen door corruptieschandalen. Een veroordeling kwam hem vorig jaar op 18 jaar celstraf te staan.

Verzekeringen en vermogensbeheer

Misschien heb jij ook wel een verzekering of andere polis lopen bij één van de verkochte merken. Onderstaand zie je globaal welke activiteiten per merk worden aangeboden. Schadeverzekeringen zijn bijvoorbeeld je reis- en autoverzekering. Onder meer de overlijdensrisicoverzekering en de uitvaartverzekering vallen onder levensverzekering. Een dergelijke verzekering kan ook juist een bedrag uitkeren als de verzekerde in leven is.

Merk - Soort producten
Route Mobiel: Schadeverzekeringen
Reaal: Schadeverzekeringen / levensverzekeringen
Reaal: Dier & Zorg Schadeverzekeringen
nowGo: Schadeverzekeringen
Zwitserleven: Schadeverzekeringen / levensverzekeringen / vermogensbeheer
ACTIAM: Vermogensbeheer

Wat verandert er voor jou?

NN wil de schadeverzekeringen op termijn integreren in het eigen aanbod, zo geeft de topman aan in de media. Logisch gevolg is het verdwijnen van onder andere de merknaam Reaal. Daarnaast is het de vraag of de voorwaarden en premies van de verzekeringen blijven zoals ze nu zijn. NN heeft er baat bij om zo veel mogelijk gelijk te trekken. Dat maakt communicatie makkelijker en de administratie efficiënter. Bij wijzigingen kan je als verzekerde zelf besluiten of je al dan niet overstapt naar een andere aanbieder.

Wat betreft het vermogensbeheer en levensverzekeringen is het nog afwachten wat de koper met de verschillende merken van plan is. Het is minder waarschijnlijk dat de merknamen op korte termijn van de markt gehaald worden. Er zit een buitenlandse partij achter die niet de bekendheid van NN heeft. Wat betreft premies en voorwaarden is het goed om alert te zijn op veranderingen.

Deal eerste kwartaal 2020 afgerond

De Chinezen hadden slechts één dag nodig om NN als winnaar uit te roepen. Toch is een deal van dit formaat niet in een paar weken geregeld. Volgens de huidige planning moet de koop in het eerste kwartaal van 2020 zijn afgerond. Voorwaarde is dat toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) akkoord gaat. In de markt werd aangenomen dat er meer draagvlak was voor de overname door ASR, dat Vivat intact wilde houden.

Met de verkoop van Vivat komt voorlopig een eind aan het veelbewogen bestaan van het voormalige Reaal. Jij als verzekerde doet er goed aan om regelmatig te checken of de verzekeringen nog passen bij je situatie. Ook als jouw verzekeraar niet wordt overgenomen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie