Nieuws

Hypotheek afsluiten met studieschuld? Zo rekent de bank

De vlag kan uit in menig studentenhuis, nu de renteverhoging op de studieschuld van tafel is. Uiteraard blijft de schuld wel in de boeken staan. Dit doet het met je maximale hypotheek.

dinsdag 4 juni 2019
Hypotheek afsluiten met studieschuld? Zo rekent de bank

De renteverhoging op de studieschuld is van de baan. Studenten kunnen dus opgelucht ademhalen. Al gaat de rente niet omhoog, toch blijft een studieschuld invloed hebben op de hoogte van je hypotheek. Welk effect heeft een studieschuld op je hypotheek en waarom is het niet verstandig om je studieschuld te verzwijgen voor de bank? We gaan er dieper op in aan de hand van voorbeelden.

Om de maximale hoogte van je hypotheek vast te stellen, kijkt de bank naar je inkomen en je openstaande schulden. Hoe hoger de schuld des te minder je kunt lenen. Los van de vraag wanneer je start met aflossen van de lening houdt de bank al bij aanvang rekening met de invloed op je financiële ruimte.

Wegingsfactor studieschuld en hypotheek

Er zijn verschillende soorten schulden. Naast een hypothecaire lening kan je ook consumptieve schulden hebben (bijv. persoonlijke lening) en een studieschuld. Afhankelijk van het soort schuld bepaalt de geldverstrekker een wegingsfactor. Deze factor geeft aan met welk maandelijks aflossingsbedrag rekening gehouden moet worden. Voor een consumptieve schuld is de wegingsfactor 2% en voor een studieschuld, die ontstaan is voor 1 juli 2015, 0,75%. Dateert deze van na 1 juli 2015, dan is de factor 0,45%.

Een schuld van €15.000 heeft dit effect op je totale inkomensplaatje:

  • Consumptieve schuld > 2% > €300 x 12 maanden = €3.600
  • Studieschuld voor 1 juli 2015 > 0,75% > €112,50 x 12 maanden = €1.350
  • Studieschuld na 1 juli 2015 > 0,45% > €67,50 x 12 maanden = €810


Effect op maximale hypotheek

Met een studieschuld daalt dus het inkomen dat als basis geldt voor de maximale hypotheek. Zonder studieschuld zou je met een inkomen van € 40.000 rond de €183.000 kunnen lenen. Maar met een studieschuld die opgebouwd is voor 1 juli 2015 komt het uit op €151.000. Een behoorlijk verschil! Kanttekening hierbij is dat de exacte mogelijkheden per geldverstrekker en per situatie verschillen. Maak dan ook een goede vergelijking van alle aanbieders voordat je de hypotheek afsluit.

Je oorspronkelijke studieschuld als uitgangspunt

Geldverstrekkers gebruiken bij het bepalen van de maximale hypotheek je oorspronkelijke studieschuld. Ook als je extra hebt afgelost of bijna geen schuld meer hebt. Je kunt bij DUO wel een herberekening van je maandlasten aanvragen, al staat het de bank vrij om toch het totaal geleende bedrag als maatstaf aan te houden.

Studieschuld melden bij het afsluiten van de hypotheek

Veel (ex)studenten verzwijgen hun studieschuld bij het afsluiten van een hypotheek, zo bleek uit recente marktcijfers. In tegenstelling tot een consumptieve lening staat een studieschuld niet geregistreerd bij het BKR. Geldverstrekkers hebben deze lening dus niet automatisch op de radar.

Het niet vermelden van je studieschuld kan je in de problemen brengen. Bijvoorbeeld bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Een hypotheek met NHG biedt meer zekerheid als je door omstandigheden de hypotheeklasten niet meer kunt dragen. Wanneer de betalingsproblemen jou aan te rekenen zijn, is de geldverstrekker minder coulant. Zoals bij het verzwijgen van een studieschuld.

Ook met een studieschuld kan je zeker een hypotheek afsluiten, al heeft het wel effect op de maximale lening. Wil je weten wat in jouw situatie de mogelijkheden zijn? Vul hiervoor het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie