Nieuws

Hoe verdeel je bezittingen bij trouwen of partnerschap?

Sta je op het punt van trouwen of ga je een geregistreerd partnerschap aan? Bepaal welke goederen van wie zijn. Wil je dat jouw partner ook eigenaar wordt van jouw woning? Leg dit vast in huwelijkse voorwaarden.

vrijdag 21 juni 2019
Hoe verdeel je bezittingen bij trouwen of partnerschap?

In het afgelopen kwartaal zijn meer huwelijken met huwelijkse voorwaarden gesloten dan in hetzelfde kwartaal in 2018. Dit blijkt uit cijfers van het Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Wanneer je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat regelt de wet automatisch enkele zaken over jullie bezittingen. Wil je zelf de regie hierover hebben, dan kan je dit vastleggen in (huwelijkse)voorwaarden.

Mocht je binnenkort elkaar het ‘Ja-woord’ geven, dan is het belangrijk om te weten wat de overheid voor jou heeft bepaald. Sinds 1 januari 2018 is er namelijk een nieuwe wet van kracht. Je trouwt tegenwoordig in beperkte gemeenschap van goederen en niet meer in ‘gemeenschap van goederen’.

Gemeenschap van goederen

Voor huwelijken die voor 2018 gesloten zijn geldt de wet ‘in gemeenschap van goederen’. Kort gezegd houdt dit in alle bezittingen van jullie samen zijn. Enkele details:

  • Alle bestaande en toekomstige schulden en bezittingen zijn vanaf dat je getrouwd bent van jullie samen.
  • Erfenissen en schenkingen vallen onder de gemeenschap van goederen, tenzij de erflater anders aangeeft.
  • Een eigen onderneming valt ook onder de gemeenschap van goederen. Schuldeisers kunnen dus ook op alle gezamenlijke bezittingen aanspraak maken.
  • Bij een scheiding worden de bezittingen en schulden gelijk verdeeld.


Beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 1 januari 2018 geldt voor huwelijken en geregistreerd partnerschap ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Bezittingen en schulden die voor het huwelijk gemaakt zijn, blijven van die partner. Bezittingen en schulden die gemaakt zijn tijdens het huwelijk zijn wel van jullie beide. Voor deze constructie geldt het volgende:

  • Bezittingen en schulden die alleen van jou zijn, blijven voor jou.
  • Bezittingen en schulden die voor het huwelijk van jullie beide zijn, blijven van jullie beide.
  • Een onderneming die gestart wordt tijdens het huwelijk valt onder beide verantwoordelijkheid. Is deze gestart voor het huwelijk, dan valt het bedrijf onder het bezit van de betreffende partner.
  • Alleen de bezittingen en schulden die onder de wettelijke gemeenschap van goederen vallen worden gelijk verdeeld.


Voor je gaat trouwen of een partnerschap aangaat, is het handig om in een administratie bij te houden welke bezittingen van wie zijn. Dit kan in de toekomst onenigheid voorkomen.

Wanneer laat je huwelijkse voorwaarden opstellen?

Wil je niet in beperkte gemeenschap van goederen trouwen? Dan kan je bij een notaris huwelijkse voorwaarden op laten stellen. Hierin kan je vastleggen wat van jou is en wat van je partner. Zo kan je bijvoorbeeld laten vastleggen dat het huis dat jij hebt gekocht, toch ook van je partner is. Het is bij de notaris ook mogelijk om de ‘gemeenschap van goederen’ om te laten zetten in huwelijkse voorwaarden.

Geregistreerd partnerschap omzetten naar huwelijk

Ben je voor 2018 een geregistreerd partnerschap aangegaan en je zet dit om naar een huwelijk, dan blijft de wetgeving van voor 2018 gelden. Je bent dan niet automatisch getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Uitzondering hierop is natuurlijk als je dit laat opstellen bij de notaris.

In dit artikel lag de focus op trouwen. Het bovenstaande is ook van toepassing op geregistreerd partnerschap, tenzij anders vermeldt. Bedenk voordat je gaat trouwen goed welke risico’s jij en je partner lopen. Met duidelijke afspraken op papier stap je met een nog beter gevoel het huwelijksbootje in.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie