Nieuws

Dalende trend hypotheekrente door centrale banken

Veel geldverstrekkers verlaagden in de afgelopen weken de hypotheekrente. Deze dalende trend blijft intact. Dit heb je vooral te danken aan centrale banken, al geeft de lage rente ook problemen.

donderdag 20 juni 2019
Dalende trend hypotheekrente door centrale banken

De kans op een aanhoudende lage rentestanden nam deze week verder toe. Centrale banken staan in de startblokken om de rentes verder te verlagen als ze daar aanleiding toe zien. Beleggers reageerden euforisch en sloegen massaal aandelen in. Jij als huizenkoper profiteert van de aanhoudende druk op de hypotheekrentes. De rekening voor de lage rente betaal je uiteindelijk ook zelf. Sparen blijft weinig opleveren en de lage rente is funest voor de pensioenen.

De Europese Centrale Bank (ECB) en die van de Verenigde Staten (FED) zijn geen normale banken. Het zijn toezichthouders die het reguleren van de economie ten doel hebben. Onderdeel daarvan is het uitlenen en in bewaring nemen van geld voor consumentenbanken. De rente die ze daarbij rekenen is belangrijk voor de rentetarieven die jouw eigen bank hanteert. Op dit moment rekenen de centrale banken historisch lage rentes, die in sommige situaties zelfs onder het nulpunt uitkomen.

Staatsrente door het putje

Voor de richting van de hypotheken kijken we naar de rente op staatsleningen. Deze rente is vooral een maatstaf voor hypotheken met een rentetermijn vanaf tien jaar. Inmiddels staat deze rente nipt onder het nulpunt. Oftewel, als investeerder krijg je geen rentevergoeding maar leg je toe op het uitlenen van je geld.

De rente op deze staatsleningen hebben dus geen directe link met de hypotheekrente. Wel is het voor banken een ijkpunt voor het bepalen van de eigen tarieven. Op basis van het risico dat de bank loopt bij de hypotheekverstrekking wordt een risico-opslag bepaald. Deze opslag komt bovenop de rente op de staatslening en is het uitgangspunt voor de rente die jij als huizenkoper betaalt.

Trend hypotheekrente dalend

In de afgelopen weken bevond de hypotheekrente zich al in een dalende trend. De recente acties van centrale banken hebben hier geen verandering in gebracht. Sterker nog, het is aannemelijk dat de gemiddelde hypotheekrente in de komende tijd verder naar beneden gaat. Overigens is het verstandig om goed alle aanbieders met elkaar te vergelijken. De ene aanbieder beweegt sneller mee met marktontwikkelingen dan de andere.

Rente laag door economische onzekerheden

Centrale banken willen er met een lage rente voor zorgen dat de economie blijft draaien. In Europa was dit al duidelijk. Ook in de Verenigde Staten is de angst voor hogere rentes merkbaar. Bij een hogere rente wordt lenen duurder en geven mensen minder uit. Slecht voor de handel, zo is de mening.

Ook onzekerheden op politiek of economisch gebied zijn voor centrale banken reden voor voorzichtigheid in de vorm van een lage rente. Zo blijft het aanmodderen met een mogelijke Brexit en hangt de dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde staten en China nog boven de markt. Zolang hier geen oplossing voor is, blijft het een bedreiging voor wereldwijde economische groei.

Funest voor pensioenen en sparen

Zeker bij het kopen van een huis is een lage rente mooi meegenomen. Tegenover de gestegen huizenprijs staat het voordeel van gedaalde hypotheekrentes. Voor pensioenen is de lage rente een groot probleem. Veel pensioenfondsen staan, ook na het recent gesloten pensioenakkoord, er niet goed voor. De fondsen schatten hun toekomstige inkomsten voor een groot deel in aan de hand van de rente. Bij een lage rente kan de situatie ontstaan dat het uitlenen van geld niet voldoende meer oplevert voor het uitkeren van de pensioenen. Jouw pensioen dient in dat geval gekort te worden.

Een ander nadeel is het rendement op sparen. De angst voor hogere rentes zorgt ervoor dat banken nauwelijks iets over hebben voor jouw spaargeld. In de komende maanden komt daar naar verwachting weinig verandering in.

De rente blijft naar verwachting in de komende maanden laag. Toch is niets zo veranderlijk als de wereldpolitiek. Mocht de lucht tussen de Verenigde Staten en China opklaren, dan kan de rente opeens flink stijgen. Vooralsnog ziet het er daar echter nog niet naar uit.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie