Nieuws

Op de barricades voor vakantiedagen

In mei is de loonstrook doorgaans een welkome meevaller. Veel mensen ontvangen in die maand vakantiegeld. Het recht hierop kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Waarom krijgen we het?

vrijdag 17 mei 2019
Op de barricades voor vakantiedagen

Wettelijk gezien hebben alle mensen in reguliere loondienst  recht op vakantiegeld. Meestal ontvangen je in mei of juni 8% van je bruto jaarloon uitgekeerd naast je normale loon. Wij kijken hier niet meer van op, maar dit is niet altijd zo geweest. Sterker nog onze voorouders gingen de barricades op voor de luxe die we nu als normaal beschouwen. Een terugblik.

Rond 1900 kregen enkele vakbonden het voor elkaar dat werknemers vrije dagen kregen. Al was dit onbetaald verlof. Het idee achter deze vrije dagen was dat werknemers konden ontspannen, om vervolgens fris en fruitig het werk weer op te pakken. In de praktijk ging het anders. Men zocht die dagen ander werk om toch inkomen te hebben. Reden voor de vakbonden verder actie te voeren.

Van vakantiedagen tot vakantiegeld

Pas in de jaren ‘20 werd betaald verlof geïntroduceerd. Het ging toen wel om dagen in plaats van weken. Ook wisselde het per beroepsgroep hoeveel vrije dagen je kreeg. Eind jaren ‘30 had 80% van de mensen recht op enkele vakantiedagen. Extra geld voor vakantie (vakantiegeld) werd pas in 1968 verplicht gesteld. Deze regeling kwam er niet zonder slag of stoot. Er waren rellen en stakingen nodig om werkgevers zo ver te krijgen.

Soorten vakantiedagen en verplicht vakantie nemen

Het recht op rust en ontspanning heeft de overheid verwerkt in regels rond vakantiedagen en geld. In Nederland kennen we twee soorten vakantiedagen:

Wettelijk aantal vakantiedagen > Dit is het aantal uur dat je per week werkt keer 4. Bij een werkweek van 40 uur heb je dus 160 uur vakantie, dit is ongeveer 4 weken. Voor het aantal wettelijke vakantiedagen gelden de volgende regels:

 • Ze mogen niet uitbetaald worden en moeten verplicht worden opgenomen
 • Ze hebben een looptijd van een half jaar nadat je ze hebt opgebouwd. 
 • Ze worden bij ziekte of ander verlof niet ingekort
 • Ze moeten later opgenomen worden bij ziekte gedurende de vakantie
 • Ze worden meegenomen naar je volgende werkgever

Bovenwettelijke vakantiedagen > Deze vakantiedagen krijg je bovenop de wettelijke. Deze bovenwettelijke vakantiedagen zijn opgenomen in de CAO of in je contract. Voor dit soort vakantiedagen geldt het volgende:

 • Ze kunnen worden uitbetaald als dat in de overeenkomst of CAO staat
 • Ze hebben een looptijd van 5 jaar. Al kan dit per CAO of overeenkomst verschillen. De CAO of overeenkomst kan ook bepalen hoeveel
  dagen je maximaal per jaar op mag nemen. 
 • Ze mogen later worden opgenomen worden bij ziekte gedurende die vakantie
 • Ze worden niet meegenomen naar je volgende werkgever. Eventueel kunnen ze wel uitbetaald worden.

Vakantiegeld gebruiken voor andere doeleinden

Uit ‘vakantiegeld-enquête 2018’ van het Nibud blijkt dat slechts 46 procent het vakantiegeld daadwerkelijk uitgeeft aan vakantie. Een deel (36%) geeft aan met dit geld te sparen. Daarnaast heeft een deel het geld nodig voor belasting- of hypotheeklasten. Ook voor uitstapjes en bijvoorbeeld het vervangen van de wasmachine zijn de extra inkomsten welkom.

Vrije dagen en vakantiegeld is voor ons een bekend fenomeen. Een eeuw geleden was dit wel anders. Geniet van het verworven goed in de komende vakantieperiode, of je nu op reis gaat of niet.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie