Nieuws

Nieuwe impuls voor lagere hypotheekrente

De laagste hypotheekrente voor een hypotheek met een rentevast termijn van 10 jaar bedraagt 1,48 procent. Hiermee zet de dalende trend door. Wat kan je verwachten in de komende tijd?

donderdag 2 mei 2019
Nieuwe impuls voor lagere hypotheekrente

Diverse hypotheekaanbieders verlaagden in de afgelopen weken hun rente. Met kleine stapjes ging ook de laagste rente voor hypotheken met een 10 en 20 jaar vaste termijn verder omlaag. Het beleid van centrale banken is belangrijk voor de richting van de hypotheekrente. Zelfs de acties van president Trump hebben invloed op de hypotheekrente die jij betaalt. En die zit niet stil..

Onder andere ASR, Nationale Nederlanden, BLG en Lloyds Bank verlaagden in mei de hypotheekrente. Hiermee volgen ze het voorbeeld van diverse andere banken, die al in april actie ondernamen.

Laagste hypotheekrente

Onderstaand de laagste actuele rentes voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie. Hiervoor hebben we alle grote banken en verzekeraars vergeleken op de rente.

Variabel - 1,47%
1 jaar - 1,00%
5 jaar - 1,20%
10 jaar - 1,48%
20 jaar - 2,13%
30 jaar - 2,40%

FED houdt rente gelijk

Twee belangrijke centrale banken zijn die van Europese (ECB) en de Verenigde Staten (FED). Hierbij gaat het niet ‘normale’ banken. De instellingen bepalen voor een deel welke rente banken betalen bij het lenen van geld. Deze rente staat al tijden extreem laag. Met deze lage stand hopen de centrale banken dat er vooral geld wordt uitgegeven in plaats van opgepot.

Gisteren bepaalde de FED de rente niet te wijzigen. Dit tegen het zere been van Trump. Officieel heeft hij als president geen zeggenschap over de onafhankelijk opererende FED. Desondanks geeft hij op karakteristieke wijze aanbevelingen, vooral via Twitter. Wat Trump betreft voert de FED verdere renteverlagingen door. Zijn belang hierbij is een goed draaiende economie, wat positief is voor zijn verkiezingspositie.

Dalende staatsrente leningen

Dichter bij huis kijken we naar de rente op Nederlandse staatsobligaties. Deze obligaties zijn leningen die de overheid aangaat voor een periode van 10 jaar. De rente op deze leningen is een indicatie voor de hypotheekrente. Geldverstrekkers lopen relatief weinig risico als ze geld uitlenen aan de overheid.

Uitlenen aan een huizenkoper is risicovoller, daarvoor vragen ze een risico-opslag met onder meer de staatsrente als uitgangspunt. Het is dus aannemelijk dat er een verband zichtbaar is maar het is geen één op één link. Ook zaken als de concurrentiepositie en financiële gezondheid bepalen de rentes die banken rekenen.

Richting rente blijft neerwaarts

Zowel de ECB als de FED maken geen haast met het verhogen van de rente. Ook op de aandelenbeurzen worden de rentebesluiten aandachtig gevolgd. Onverwachte verhogingen zouden resulteren in onrust op de financiële markten. Alleen om die reden wordt voorzichtig gecommuniceerd, zodat beleggers vooraf rustig aan mogelijke wijzigingen kunnen wennen. Voor de korte termijn staan geen verhogingen op de planning.

De richting van de hypotheekrente blijft neerwaarts, al gaat het gemiddeld genomen om kleine rentestappen. Maak jij al gebruik van de lage rente, bijvoorbeeld bij het afsluiten of oversluiten van je hypotheek? Onze medewerkers kunnen je adviseren over de mogelijkheden in jouw situatie. Vul hiervoor de onderstaande antwoordkaart in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie