Nieuws

Nederlander geeft gemiddeld €830 uit per vakantie

Het vakantieseizoen staat weer voor de deur. Een leuke maar vaak ook dure periode, al maken we het niet zo bont als de Zweden en Denen. Check voor je op reis gaat of je reisverzekering nog aansluit.

maandag 13 mei 2019
Nederlander geeft gemiddeld €830 uit per vakantie

Nederlanders zijn een reislustig volk. Drie kwart van de vakantiegangers zoekt vakantieplezier over de grens. Naast reislustig staan we ook bekend om onze spaarzaamheid. Dit is terug te zien in de cijfers. We geven per buitenlandse vakantie minder uit dan het Europees gemiddelde. Bovenaan de lijst staan de Zweden, met een vakantiebudget van bijna €1.500 per persoon.

Het CBS publiceerde onlangs het rapport "Nederland langs de Europese meetlat 2019". In dit onderzoek wordt het vakantiegedrag van Nederlanders vergeleken met andere Europeanen.

Top-10 bestedingen per vakantie

Zweden en Denen geven respectievelijk € 1.480 en €1.313 per persoon uit bij een vakantie over de grens. Fors hoger dan het Europees gemiddelde van €857. Alhoewel de reden niet wordt genoemd, lijkt dit samen te hangen met een relatief hoog netto inkomen in de Scandinavische landen.

Voor een vakantie naar het buitenland reist bijna 49 procent van de Nederlanders met het vliegtuig naar de plaats van bestemming. Bijna 44 procent doet dit met de auto, de resterende 7 procent gaat met andere vervoermiddelen zoals bus, trein of boot. Eilandbewoners van Cyprus en Malta zijn voor een verre reis vooral afhankelijk van het vliegtuig. Dat is terug te zien in het kostenplaatje. Inwoners van Slovenië besteden met €273 per persoon het minst aan een vakantie.

Top-10 gemiddelde uitgaven per buitenlandse vakantie

Spanje, Duitsland en België favoriet

Inwoners van kleinere landen gaan relatief vaak naar het buitenland. Zo ook Nederlanders. Fransen en Spanjaarden blijven bijvoorbeeld vaker in eigen land. Bij langere vakanties (vier dagen of meer) zijn Spanje en Duitsland favoriete bestemmingen. Kortere trips doen we het liefst naar Duitsland of België.

Nederlanders gaan gemiddeld drie keer per jaar op vakantie, wat iets meer is dan de Europese standaard (2,8). Ook hier voeren Scandinavische landen de lijst aan. Finnen, Zweden en Denen trekken er het meest op uit.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Los van je bestemming kan je tijdens de vakantie te maken krijgen met diefstal of andere dompers op de vakantiepret. Een reisverzekering kan de schade vergoeden. Je hebt grofweg keus uit een kortlopende of doorlopende reisverzekering. De één sluit en betaal je per vakantie, de ander loopt het hele jaar door en heeft een maandelijkse premie.

De beste keus hangt af van je persoonlijke situatie en reisplannen. Qua kosten ben je al snel beter af met een doorlopende reisverzekering. Bij benadering is het voor een gezin voordeliger vanaf twee weken op reis per jaar. Voor een stel is het drie weken en voor een individuele reiziger ligt de grens op drie tot vier weken. Gelet op de cijfers van het CBS is een kortlopende reisverzekering voor de meeste vakantiegangers niet de goedkoopste optie.

Controleer voor je op reis gaat of je reisverzekering aansluit op je vakantieplannen. Een trektocht door de Vietnamese jungle brengt doorgaans andere risico’s met zich mee dan verblijven in een Belgisch hotel. Bon voyage in ieder geval!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie