Nieuws

Minder mensen verhuizen in een krappe woningmarkt

De animo om te verhuizen en de mogelijkheden in de praktijk lopen vaak uiteen. Misschien wil je wel verhuizen maar kom je weinig geschikte huizen tegen of is het financieel krap. Je bent niet de enige.

woensdag 29 mei 2019
Minder mensen verhuizen in een krappe woningmarkt

Vorig jaar wisselde 1,79 miljoen mensen van woning. Hiermee lag het aantal verhuizingen 5 procent lager dan in 2017. Vooral jongeren hebben het lastiger op de woningmarkt, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. In de afgelopen jaren is de stijgende lijn wel te vinden bij bewoners tussen 30 tot 65 jaar. Wie wil verhuizen en waarde hecht aan ruimte, is in het puntje van Groningen het best af.

Vooral de groep van 17 tot 22 jaar laat het afweten. Niet alleen de krapte op de woningmarkt is daar debet aan. De in 2015 gewijzigde studiefinanciering helpt ook niet mee. Naast jongeren blijven ook mensen boven de 65 jaar achter ten opzichte van het gemiddelde. Bij gebrek aan mogelijkheden is de verwachting dat deze groep eerder kiest om met aanpassingen langer in de huidige woning te kunnen blijven.

 


Vooral stelletjes verhuizen minder

Gelet op de gezinssituatie daalde vorig jaar vooral het aantal verhuizingen onder stellen, zowel met als zonder kinderen. Het CBS stelt dat de meeste gezinnen die tijdens de crisis verhuisplannen hadden, dit al eerder hebben gedaan. De vraag is of niet vooral de krapte op de woningmarkt menig verhuisplannen dwarsbomen. Veel kopers stellen deze plannen uit als er geen geschikte of betaalbare woning te vinden valt.


Groot verschil in woonruimte per provincie

Gemiddeld heeft een Nederlander 75 vierkante meter woonoppervlakte. De verschillen tussen regio’s zijn groot. Voor ruim moet je niet in de Randstad zijn. Amsterdam spant de kroon met ‘slechts’ 48,8 vierkante meter woonoppervlakte. Meer dan het dubbele aan ruimte hebben inwoners van De Marne, een plaats in het puntje van Groningen.


Heb je verhuisplannen? Zorg dat je vooraf de financiële mogelijkheden goed in beeld hebt. Met de wetenschap wat je verantwoord kunt lenen maak je sneller stappen in de onderhandeling. 

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie